Art a la carte o 100. obljetnici Bauhausa i 30. Studija dizajna u Zagrebu

Na "meniju" kultne HRT-ove emisije Art a la carte na Trećem programu HTV-a (HRT-HTV3) u nedjelju, 17. studenoga u 22:50, na redu je još jedna tema posvećena 100. obljetnici njemačke škole za arhitekturu, dizajn i vizualne umjetnosti – Bauhaus.

Putujemo dvjema izložbama – onom u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori "Refleksije Bauhausa: Akademija primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1949.-1955." do splitske Galerije umjetnina i nedavno otvorene izložbe radova studenata i profesora Bauhausa iz hrvatskih muzeja i privatnih zbirki pod nazivom ''Bauhaus – od škole do pokreta''. Na redu je i treći, posljednji nastavak serijala "Svijet Bauhausa", s epizodom "Utopija".

U emisiji koju vodi Maja Njirjak doznajemo i koja je poveznica slavne škole Bauhaus i zagrebačkog Studija dizajna, te kako studenti danas primjenjuju i razmišljaju o nizu utopijskih ideja koje su se rađale početkom 20. stoljeća.

Kako je tekao razvoj od Akademije primijenjenih umjetnosti – do današnjeg Studija dizajna, te niz zanimljivih odgovora donosi dr. sc. Ivana Podnar, profesorica na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu koji ove godine obilježava nizom aktivnosti tri desetljeća od svog osnivanja. A njezini studenti Nikola Heged i Nikola Borovičkić prezentiraju radove koji se temelje upravo na najpoznatijoj bauhausovskoj arhitekturi u Zagrebu – ateljeu Bohutinsky.

Više informacija na Facebook stranici HRT Kultura.