HRTi: Dječja posla - film o životu s dijabetesom

Djeci Emilu, Nikoli, Mariji i Bartolu život s autoimunim oblikom dijabetesa tipa 1 svakodnevica je i ne predstavlja prepreku ostvarenju njihovih snova.

Emil
bi htio biti vozač formule i trenira nanbudo, Nikola želi sam putovati u Egipat i Australiju, a obožava breakdance. Marijin je san da postane balerina i pleše na staklenoj pozornici, a Bartol je odličan učenik i želi biti profesionalni nogometaš.

Kontrola razine šećera u krvi njima je rutina i oni educiraju odrasle, svoje trenere i učiteljice. Njihove zdravstvene potrebe čine ih odgovornijima i savjesnijima kako u kućnoj atmosferi, tako i na sportskim aktivnostima te u školi.

Naime, kod spomenute djece koja boluju od dijabetesa tipa 1 već na samom početku bolesti u gušterači nestaje inzulina što uvjetuje potrebu njegova unosa izvana, čak pet do sedam puta dnevno, uz obavezno prethodno mjerenja šećera u krvi.

Svjetski dan šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenoga na inicijativu Međunarodne dijabetičke federacije s ciljem podizanja razine svijesti i upozorenja javnosti na poprimanje epidemijskih razmjera ove bolesti, ujedno je i prigoda da pogledate film autora Dražena Žerjava, snimljen 2015. godine u produkciji tvrtke Fade In. Ostvarenje se nalazi u videoteci multimedijske usluge HRTi.