Soundtrack HRT-ove dokumentarne serije "Nesreća" od 15. studenoga u prodaji

Glazbenik Toni Starešinić, koji je svirao u bendovima Chui i Mangroove, izdao je svoj prvi album filmske glazbe za prvu sezonu HRT-ove dokumentarne serije ''Nesreće'' scenarista i redatelja Arsena Oremovića.

Vinil, koji je izdan zajedničkim snagama Menarta i HRT-a, od 8. do 15. studenoga ekskluzivno se može poslušati na Deezeru! Ploča će, pak, u prodaji biti od 15. studenoga, a uz spomenuti vinil, tu je i digitalno izdanje albuma.

- Opisao bih ovu glazbu kao glazbu u slikama. Dok sam je radio, više sam se osjećao kao slikar nego skladatelj. Sistem rada temeljio sam na bacanju boja, zvukova i oblikovanju kratkih linija, melodija. Slike su nastale brzopotezno, a istom tom brzinom se i odvijaju pred ušima slušatelja, jedna za drugom, kao film. Uostalom to joj je i bila prva namjena, da prati film. Međutim kada smo odvojili vizualni dio od zvučnog otvorila se potreba za dodatnim nijansama klavijatura, a tu mi je pomogao i prijatelj i glazbeni suradnik trubač Andrej Jakuš

Tim riječima cijenjeni glazbenik Toni Starešinić opisuje rad na svojoj prvoj solo ploči "Nesreća".


Toni Starešinić

Arsen Oremović kaže kako je Tonijeva glazba ambijentalnog elektro-akustičnog karatkera izuzetno pridonijela identitetu serije te je ponosan što će taj soundtrack biti Tonijev prvi solo album.

- Neki će songovi, doduše, biti prilagođeni novom kontekstu, svom životu bez pokretne slike, ali u osnovi ih je Toni i takvima zamislio, samo smo ih u nekim situacijama morali "suzbijati" da se ne sudaraju s događajima na ekranima. Drago mi je da predstavljanje albuma počelo prvim singlom "Tema vlaka 216/Train 216 Shuffle" jer mi je to bila jedna od najdražih tema, odnosno to je jedna od rijetkih situacija u kojima sam scenu montirao i prilagođavao glazbi, a ne obrnuto, kaže redatelj i scenarist Oremović, napominjući kako skladba ima izuzetno jak i hipnotičan ritam, pa je u konačnici koncipirao i takav spot koji se naslanja na epizodu o željezničkoj nesreći iz 1974. godine, ali je njegov stil potpuno drukčiji.

Podsjetimo, serija s igranim dijelovima u šest epizoda obrađuje neke od najvećih prometnih i prirodnih nesreća u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata. Svaka epizoda prve sezone serije producentice Maje Vukić (Izazov 365) i urednika Leona Rizmaula bavi se jednom od velikih tragedija: analizira se tragedija "mirogojskog" tramvaja br. 13 iz 1954. godine, velika poplava u Zagrebu 1964., željeznička nesreća na Glavnom kolodvoru u Zagrebu 1974., dvije epizode prate sudar britanskog i slovenskog aviona iznad Vrbovca 1976. te sudar brodova Aurora i Ilirija u dubrovačkoj luci Gruž 1992. godine.

Zbog uspjeha same serije, u tijeku je snimanje i druge sezone, koja će također pratiti šest velikih nesreća čiji su naslovi redom: "Nagibni vlak", "Smrt na pragu života", "Križ gori", "Najtragičniji školski izlet", "Jame straha", "Kupanje s minama".

Kao i u prvoj sezoni, u samom snimanju sudjeluju svjedoci samih nesreća, članovi njihovih obitelji, istražitelji, vještaci i drugi. Drugom sezonom zatvorio bi se krug svih najvećih odnosno najpogibeljnijih situacija izazvanih potresima, poplavama, požarima, eksplozijama, zračnim, autobusnim i željezničkim prijevozom na području Hrvatske.

Prvu sezonu dokumentarne serije možete pogledati u videoteci multimedijske usluge HRTi.