Otkrivamo Hrvatsku: Kolan

21. studenoga na HRT1 u 14:05

U staro rimsko doba otok Pag bio je bogat zelenilom pa su ga Rimljani prozvali ''zlatnim otokom''. Danas je samo oko četiri posto njegove površine pod šumskim pokrovom, ali je više od osamdeset posto površine pod pašnjacima, s obiljem kadulje i drugog ljekovitog bilja. Tu stoluje paška ovca.

A kad je o tome riječ, put nas vodi u središte otoka, u drevni Kolan koji zovu kolijevkom paškog sira. Na području općine živi tek oko osamsto stanovnika, a imaju čak 67 OPG-ova. Proizvode glasoviti sir, peku kolače od skute, obnavljaju i grade suhozide, "pivaju nakanat'' te u tom duhu odgajaju mlade i privlače nove doseljenike.

Scenaristica i redateljica uratka je Tatjana Rau, snimatelj Dražen Lipka, montažer Jan Kožić, a producentica Sunčana Hrvatin Kunić.



Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.