Znanstveni krugovi

21. siječnja na HRT - HTV 1 u 14 sati

"Visovac - duhovnost i kultura na Biloj Stini" izložba je koja govori o šest stoljeća povijesti, duhovnosti i kulture. Rezultat je trogodišnjeg multidisciplinarnog projekta u sklopu kojeg su restaurirani i javnosti predstavljeni brojni vrijedni predmeti. Hrvatska tehnička enciklopedija nastavlja slavnu tradiciju naših leksikografskih izdanja.

Danas je dostupna i u mrežnom izdanju. U sljedećih pet godina očekuje se izlazak svih svezaka. Dijatomeje ili alge kremenjašice mikroskopski su organizmi koji žive u vodenom okolišu. Znanstvenici sa zagrebačkog PMF-a sustavno su popisali dijatomeje na području rijeke Krke.

Taj projekt ishodišna je točka za otvaranje nacionalne zbirke dijatomeja. Sveučilišni računski centar uspostavio je novu uslugu za napredno računalstvo u oblaku - HTC Cloud. Usluga je namijenjena za istraživanja koja podrazumijevaju obradu velike količine podataka bez prevelike računalne snage.

Urednica emisije je Mirjana Srhoj, realizatorica Petra Marotti, a novinarke Denisa Šuman Ščurić, Mirjana Srhoj, Sandra Pavković i Maja Vađić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.