Večer posvećena Branku Lustigu

Napustio nas je jedan od najvećih svjetskih filmskih producenata svih vremena. U večeri posvećenoj Branku Lustigu na HRT1 u 20.35 pogledajte filmsko remek-djelo "Schindlerova lista" za koje je nagrađen Oscarom, a kojemu prethodi dokumentarni film "Da se ne zaboravi".

Preminuo Branko Lustig
Ostvarenje "Da se ne zaboravi" redatelja Igora Prižmića potresno je svjedočanstvo Oscarom nagrađenog hrvatskog producenta o strahotama Auschwitza koje je proživio kao dijete. U proljeće 2014. kao preživjeli logoraš Branko Lustig vodi prvu skupinu studenata u povijesti iz Zagreba na put u Auschwitz, kako bi ih upoznao s poviješću nacističkog progona Židova u tom logoru. Lustig pred kamerama ispunjava i svoj osobni zavjet da će se među barjacima sjećanja zavijoriti i hrvatska zastava.Scenarist dokumentarnog filma nastala u produkciji Menorah Filma 2015. godine je Branko Lustig, snimatelji su Miro Marčetić, Ivan Granić, Renata Šimić i Robin Pretković, montažer Alfred Kolombo, producenti Branko Lustig i Fran Juraj Prižmić, dok glazbu potpisuje Alfi Kabiljo.

Nakon dokumentarnog ostvarenja u 20.35 slijedi remek-djelo, drama "Schindlerova lista" snimljena 1993. godine. Sjajno režirano potresno svjedočenje o holokaustu, priča je o intrigantnom i kompleksnom Nijemcu Oskaru Schindleru izložena stupnjevitim psihološkim profiliranjem koje je istaklo njegov razvojni put od ratnog profitera do osobe koja je spasila stotine života.


"Schindlerova lista"

Riječ je o jednom od najimpresivnijih ostvarenja Stevena Spielberga koji se može pohvaliti sjajnom crno-bijelom fotografijom snimatelja Janusza Kaminskog i glazbom slavnog Johna Williamsa, dok su scenarij  napisali Steven Zaillian i Thomas Keneally. Među brojnim Oscarima "Schindlerova lista" osvojila je Oscare za najbolji film, režiju i glazbu.

Liam Neeson u ulozi je snalažljivog tvorničara, a svoju je rolu izvrsno odglumio i Ralph Fiennes kao SS-ov upravitelj logora Göth. U ostvarenju glumački ansambl čine i Ben Kingsley, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz i drugi.

U "radijskim Oscarom" nagrađenoj emisiji Ljudevita Grgurića Grge "Gladne uši: Svijet ne bi postojao bez čuda", 7. travnja 2016. gostovao je upravo Branko Lustig. Tom je prigodom govorio o strahotama koje je kao dijete proživio u nacističkim logorima smrti. Odrastao je sa slikama Auschwitza, Josefa Mengelea, masovnih vješanja, plinskih komora, deportacije i šamara, oficira spasitelja i plača milijuna ljudi te se stoga postavlja pitanje kako je preživio.

- To je čudo, rekao je Lustig pokazujući u emisiji tetovažu s brojem A3317 te dodao kako otada vjeruje u čuda jer da nije čuda, svijet ne bi postojao.

Podsjetimo i kako je ove godine u povodu Dana grada Zagreba, u Staroj gradskoj vijećnici na svečanoj sjednici Gradske skupštine Branko Lustig proglašen počasnim građaninom hrvatske metropole.