Dodjela Nagrade hrvatskog glumišta, prijenos

24. studenoga na HRT2 u 20:05

Nagrada Hrvatskog glumišta dodjeljuje se od 1992. godine 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. To je povijesni datum hrvatskog glumišta jer je tada, davne 1860. godine, nakon burnih domoljubnih prosvjeda građana, i na nagovor dramatičara Dimitrija Demetra, glumac Vilim Lesić s pozornice objavio da će se na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski.

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje iz područja Drame ove je godine dodijeljena glumcu Krunoslavu Šariću, koji je nakon završenog studija glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu u klasi Koste Spaića punih sedam godina nosio repertoar kazališta Marina Držića u Dubrovniku, a od 1983. do odlaska u mirovinu radio je kao stalni član Drame HNK u Zagrebu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje iz područja Opere ove godine dodijeljena je dirigentu Nikši Barezi, koji je godinama surađivao s velikim dirigentima poput Lovre pl. Matačića te sa skladateljskim klasicima 20. stoljeća: Benjaminom Brittenom, Carlom Orffom, Dmitrijem Šostakovičem... Stalni je gost i dirigent Hamburške opere, Bečke državne opere i milanske Scale, gdje je prvi put nastupio 1991. godine ravnajući operom Parsifal Richarda Wagnera, a treba naglasiti i da je devetnaest godina bio šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a.

Žirijem za dramu ove je godine predsjedao Ozren Prohić, predsjednica žirija za operu je Mirjana Bohanec Vidović, a predsjednik žirija za balet dr. sc. Svebor Sečak. Nagrade će biti poznate večeras na samoj svečanosti dodjele u HNK u Zagrebu. Scenarij i režiju svečane scenske priredbe potpisuju Paolo Tišljarić i Lea Anastazija Fleger.

Redatelj TV prijenosa je Tvrtko Grgić, producentica prijenosa Tihana Čuljak, a urednica Maja Gregl.