Mijenjamo svijet: Dosjei BND-a: Špediteri i trgovina oružjem

27. studenoga na HRT1 u 21 sat - dokumentarni film THE BND FILE - SHIPPING COMPANIES AND THE ARMS BUSINESS / DIE AKTE BND - WAFFENGESCHÄFTE DEUTSCHER REEDER / DER GEHEIMDIENST UND SEIN ERSTER WAFFENHÄNDLER

Tenkovi za Sudan, oružje za Mjanmar ili Jemen... Tajni dokumenti do kojih je došla naša filmska ekipa nakon godina istraživanja dokazuju da je njemačka obavještajna služba BND snažno upletena u izvoz oružja u krizna područja ili ratne zone diljem svijeta. Provode strogo povjerljive operacije kako bi izbjegli nadzor odgovornih službi te zaobišli Zakon o kontroli ratnog oružja i međunarodni embargo.

Oružje se šalje iz tajne luke u Ukrajini koja ne postoji ni na jednoj karti. Snimke američkih satelita prikazuju luku u kojoj nosači utovaruju tenkove, haubice i ostalu ratnu opremu. Upleteni su brodovi bar dvaju njemačkih prijevoznika. No te tvrtke ne djeluju na vlastitu ruku.

E-mailovi iz tajnih dokumenata pokazuju da su u stalnom dosluhu s BND-om te da katkada posluju čak i na njihovu inicijativu. Razgovarali smo s Nielsom Stolbergom, bivšim čelnikom brodarskog poduzeća "Beluga", Viktorom Juščenkom, predsjednikom Ukrajine od 2005. do 2010. i Mikolom Malomužom, njegovim bivšim šefom obavještajne službe. Malomuž je ekipi ovog dokumentarca ponudio ekskluzivni pristup luci Oktjabrsk u Ukrajini, što do sada nije pošlo za rukom ni jednom drugom snimateljskom timu.

Redatelj je Rainer Kahrs.

Produkcija: "Kinescope Film" za "Radio Bremen", uz potporu "nordmedia - Film- und Mediengesellschaft Niedersachsen/Bremen", 2019.