Otthonom Vukovár - Vukovare, dome moj

Povijest Vukovara povijest je multikulturalnosti i njegovanja različitosti. Na platformi HRTi donosimo priču o mađarskoj manjini, koja je u gradu na Dunavu od samih početaka.


Vukovar je 1231. godine, za vrijeme kralja Bele IV., herceg Koloman proglasio kraljevskim gradom, a  na mađarskom su ga zvali Valkovár. Zašto? Zato što se raširio na rijeci Volkó, današnjoj Vuki. Vár zato što je grad okruživao  zid i bio je velika vojnička utvrda. Do početka 2. svjetskog rata ovdje je živjelo tri tisuće Mađara, a većinom su radili na veleposjedu grofa Eltza.

Još prije 25 godina u Vukovaru je živjelo oko dvije i pol tisuće Mađara. Danas ih je u gradu na Dunavu tek tristotinjak. Autorica dokumentarne priče "Vukovare, dome moj" Melita Homa otkriva djelić gotovo nepoznate povijesti Vukovara u kojoj su sudjelovali i Mađari.Prije desetak godina Rozalija Jakumetović osnovala je Udrugu Mađara i Mađarski dom koji je postao mjesto okupljanja, prisjećanja i učenja, mjesto gdje su mnogi vukovarski Mađari, nakon dugih godina, ponovno čuli materinji jezik.Snimatelj je Josip Ćutunić, montažer Zlatko Bednjički, urednik emisije Mario Beganović, realizatorica Martina Miljković, izvršni producent Miroslav Rezić a urednica projekta Štefanija Blagaš.Emisiju pratite preko multimedijske platforme HRTi u čijoj videoteci možete pronaći sva emitirana izdanja Manjinskog mozaika, te poseban prigodni program Sjećanja na Vukovar.