Čuvar dvorca

25. studenoga na HRT1 u 21 sat - dramska serija (12)

Dramska serija Čuvar dvorca redatelja i scenarista Lukasa Nole govori o Hrvatskoj osamdesetih kada se na političkoj sceni događaju promjene koje će krajem desetljeća promijeniti mapu Europe.


Jugoslavenska Služba državne bezbednosti još je jedna od najagilnijih i najučinkovitijih obavještajnih zajednica u Europi. Boris Bišćan, stari kadar te službe, svjedok je promjena koje se u službi događaju - provjerene profesionalce zamjenjuju kriminalci koje SDB angažira za obračun s političkim emigrantima, nudeći im zauzvrat zaštitu. Boris se u novom svijetu ne snalazi, a starom je očigledno došao kraj.

U 3. epizodi nastojeći slijediti nove direktive, Bišćan za nastavak akcije oko atentata na hrvatskog emigranta Dozeta, sada pod zaštitom njemačke obavještajne službe, odlučuje angažirati mlade delinkvente Gorana, sina člana Centralnog komiteta Škore, i njegove prijatelje Zdravka i Maju. Usprkos tome što ga je njegov nadređeni Zeman suspendirao, ponovno angažira i svog najboljeg operativca Dragičevića. Bišćan i Dragičević počinju s pritiskanjem i ucjenjivanjem troje mladih delinkvenata koji su ubrzo primorani pomiriti se sa situacijom i započeti s pripremama. Kapetan Uzelac nabavlja Bišćanu novu Dozetovu lokaciju. U sigurnoj kući u Saveznoj Republici Njemačkoj Dozet se pokušava telefonski javiti svojoj kćeri Mirni u Hrvatsku, ali mu njemački agenti koji ga čuvaju to ne dopuštaju.

U glavnim ulogama nastupaju Ivo Gregurević kao Boris Bišćan, Vinko Kraljević kao Marin Dragičević, Goran Bogdan kao Zeman, Iva Babić kao Maja i Barbara Nola kao Bišćanova tajnica. Gorana Škoru glumi Matija Čigir, Zdravka - Bernard Tomić, a kapetana JNA Uzelca - Franjo Dijak.

Na 69.Pula Film Festivalu, u programu Kratka Pula, Vinko Kraljević dobio je Priznanje za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji.

Scenarist i redatelj: Lukas Nola
Producenti: Ankica Jurić Tilić, Hrvoje Pervan, Dragan Jurić
Direktor fotografije: Mirko Pivčević h.f.s.
Montažer: Slaven Zečević
Skladatelji: Jura Ferina i Pavao Miholjević
Dizajneri zvuka: Dubravka Premar, Ivan Zelić
Scenograf: Ivan Veljača
Kostimografkinja: Željka Franulović
Majstorica maske: Julijana Vušković
Produkcija: "Kinorama" za HRT, 2017.
Urednik: Mislav Brumec