Alpe Dunav Jadran - međunarodni magazin

23. studenoga na HRT4 u 18:25; repriza u nedjelju u 15:05 i 3:30

Slike iz srednje Europe, na razmeđi tople jeseni i skorih blagdanskih dana, i ovaj put obiluju zanimljivim temama, a u sadržaju se izdvaja pet glavnih reportaža:

Međunarodni pokret Zero Waste (nula smeća) postoji i u Hrvatskoj. Kako Slovenci smanjuju svoj udio u godišnjoj proizvodnji više od milijarde tona svjetskog otpada? Što je načelo 5R, kojim se bore protiv prakse da 99 % kupljenih stvari završi na smetlištu?

Pfartturm je remek-djelo kasnogotske arhitekture i simbol glavnoga grada Južnoga Tirola. Bolzano ove godine slavi pet stoljeća svojeg najvišeg tornja Gospine crkve. A naša priča vodi do samog njegova vrha.

Minerali su svuda oko nas: tvore veliki dio tla i našega tijela, čine morsku vodu slanom, rade kamenac u čajniku... Najljepše primjerke zovemo dragim kamenjem. To izvrsno pokazuje spektakularna kolekcija u gorju Mátra.

Blagdani nam stižu! Svaki europski grad traži originalan izazov gostima. Split ima GastroAdvent. Jubilarni deseti posvećen je ružmarinu i isticanju Hrvatske kao pradomovine sira, a prošli je slavio češnjak i vodu.

Kome bi palo na um pentranje po špilji koja je inače nedostupna javnosti? No u Bavarskoj dolini Altmühl dosta je onih koji žele nakratko napustiti "zonu komfora" i otisnuti se u taj nesigurni svijet.

Urednica: Daria Marjanović
Realizatorica: Sanja Arsenić 

Sve o dosadašnjim emisijama možete doznati na web stranicama emisije Alpe Dunav Jadran.

      
Emisiju možete pratiti i preko hrti.hr, a emitirana izdanja pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Posjetite naš Facebook, Twitter te Instagram.