Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz današnjeg programa HRT-a, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Gotovo svi sudionici izdavačkog procesa složit će se da bez dobrih književnih prijevoda nema ni dobre prijevodne literature. Koje kriterije mora zadovoljiti? Zašto se na tržištu uopće susrećemo s lošim književnim prijevodima? Jesu li prevoditelji i prevoditeljice osobe od povjerenja koje šire književne horizonte?, tako je najavljena tribina "Dobar, loš, zao prevoditelj" koja se prošlog tjedna održala na Interliberu. Ulomke s tribine poslušajte u emisiji Prvog programa Hrvatskog radija "Slobodni stil" od 16.05.


Foto Dario Njavro za HRT

U emisiji o kazalištu "Lica i sjene" od 16.30 sjetit ćemo se pokojne Mani Gotovac kazališne kritičarke, teatrologinje, književnice i prve intendantice, osobe za koju su mnogi rekli da je živjela teatar. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu priprema se predstava "Lepurica" koju je prema drami Pigmalion Bernarda Shawa napisala Ana Prolić, a doznat ćete kako se u splitskoj Play drami rađala predstava "Djeca recesije" Dine Pešuta.

U ciklusu "Oda-birano" od 18.15 ponovno donosimo dokumentarno-glazbenu priču Hrvoja Korbara "Mrtva slatko pjevam" koja je pod naslovom "Mortua dulce cano" osvojila prošle godine 3. nagradu u kategoriji dokumentarne radio-drame na međunarodnome festivalu 22. Prix Marulić na Hvaru. Priča iz života jedne glazbalarske radionice, života violinista i njihovih violina otkriva zanimljivosti u učenju glazbe i zanatu glazbalarstva.

Iz Riznice hrvatske kulture u "Zaboravljenim glasovima" od 20.15 možete poslušati emisiju o vlastelinstvima u istočnoj Hrvatskoj. Pripremila ju je 1997. Branka Balkovac Kereškenji. Njezini su sugovornici bili doktorica Agneza Sabo i doktor Stjepan Sršan.


Foto Dario Njavro za HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 18 sati možete pratiti prijenos prijateljske nogometne utakmice Hrvatska-Gruzija.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3) 

Od 20 sati na Trećem programu Hrvatskog radija poslušajte izravni prijenos koncerta ciklusa Sfumato iz Hrvatskoga glazbenog zavoda. Na programu su psalmi, liturgijske i orguljske skladbe Felixa Mendelssohna. Uz soliste i Zbor Hrvatske radiotelevizije, nastupit će Pavao Mašić na orguljama.

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

HRT — HTV 1
HRT — HTV 2HRT — HTV 3Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.