Medvjedići i ja

21. srpnja na HRT - HTV 1 u 20:05

Snimatelj divljih životinja Gordon Buchanan sudjeluje u revolucionarnom projektu spašavanja grizlijeve mladunčadi koja je ostala bez majke, s ciljem da ih se odgoji i vrati u prirodu.

U Centru za spašavanje medvjeđe mladunčadi u ruskoj Tverskoj oblasti znanstvenici vjeruju da se mladunci grizlija koji su ostali bez majke mogu uspješno vratiti u divljinu, a da ne postanu opasni za ljude. Gordon Buchanan pridružuje im se usred zime, dok novi medvjedići dolaze iz svih krajeva Rusije.

Mora se brzo naviknuti na ulogu medvjedice - pazi da mladuncima bude toplo te ih danju i noću hrani na bočicu. Ima samo devet mjeseci vremena da ih pripremi za samostalan život u prirodi. Trenutak oslobađanja bit će istodobno sretan, tužan i neizvjestan. Hoće li medvjedi znati izgraditi sebi jazbinu u kojoj mogu prezimiti? Hoće li preživjeti sami u divljini? I hoće li cijeli projekt uspjeti?

U 2. epizodi dokumentarne serije GRIZZLY BEAR CUBS AND ME Gordon Buchanan priprema šest napuštenih grizlijevih mladunaca za povratak u divljinu. Preostalo je još deset tjedana do dana kada medvjediće treba osloboditi. Još nisu spremni. Prvo moraju naučiti dvije ključne vještine za opstanak u prirodi: plivanje i traženje hrane. Najvažnije je da dovoljno dobiju na težini kako bi preživjeli nadolazeću rusku zimu. Nemaju majku koja bi ih naučila kako potražiti zaklon i hranu pa ih Gordon i obitelj Pažetnov moraju pripremiti za suočavanje sa životom.

Pažetnovi su im pripremili poseban "poligon" - područje na kojem mogu iskusiti život u divljini, ali im je sigurna nastamba uvijek na raspolaganju. Gordon otvara vrata, a najveći medvjedić Žora vodi ostale u šumu. Paša, najmanji od svih, naposljetku im se pridružuje. Za njega su najviše zabrinuti. Uvijek je u pozadini i posljednji jede. Zato se ne uspijeva udebljati. Kako se približava dan kada ih moraju osloboditi, u centru provjeravaju jesu li spremni za samostalan život. Hoće li svi medvjedići preživjeti?