Opstanak: Seobe 1991. - 2001.

31. kolovoza na HRT – HTV 1 u 21 sat

Ponovno prikazujemo dokumentarnu seriju u sedam nastavaka "Opstanak" koja kroz sedam tematskih cjelina obrađuje demografski slom – najozbiljniji problem s kojim se suočava Hrvatska.


U svakoj od sedam epizoda otvara se jedan segment te problematike koji se dokumentira materijalima i ljudskim sudbinama iz onih dijelova Hrvatske ili zemalja u koje su se Hrvati iselili. Istodobno, stručnjaci analiziraju sadašnje stanje i uzroke te predviđaju nastavak procesa vezanih uz taj problem. Serija se više bavi demografijom kroz ljudske sudbine i hrvatsku svakodnevicu, a manje brojkama i postocima.

Takav pristup demografskoj problematici omogućit će gledateljima da demografiju ne sagledavaju samo kroz brojke i znanstvene teze, nego da osjete taj problem i kroz ljudske sudbine iz svih dijelova Hrvatske. Neke od tih sudbina pokazivat će određeni demografski problem u manje ili više pesimističnom tonu, ovisno o problemu ili području na kojem se događa, no cilj takvog pristupa jest i da se pokaže kako živi narod.
Hrvatska je tako lijepa, a tako joj malo nedostaje da bude savršena

Kako bi hrvatski narod mogao živjeti – u TV serijalu "Opstanak" analizirat će domaći i međunarodni eksperti i političari, koji će na kraju svake epizode ponuditi rješenja koja mogu usporiti ili ukloniti pojedine negativne demografske trendove.

Autori serijala, voditelj i scenarist Dubravko Merlić, demografski ekspert prof. dr. Stjepan Šterc i scenarist Željko Matić putujući Hrvatskom posjećuju ljude i mjesta na kojima dokumentiraju demografske probleme. Istodobno, u svakoj epizodi u suradnji s domaćim i inozemnim ekspertima analiziraju korijene i status problema, ali i predlažu rješenja koja mogu ublažiti ili zaustaviti iznimno negativne demografske trendove.

Tematske cjeline serijala su 1. Seobe (1991-2001.), 2. Druga Hrvatska, 3. Regije i demografija, 4. Hrvatska izumire, 5. Populacijska politika, 6. Useljenička politika i 7. Revitalizacija Hrvatske.Ključno razdoblje u kojem su se dogodile tektonske demografske promjene u Hrvatskoj jest razdoblje između 1991. i 2001. godine. Agresija na Hrvatsku i privremeno zaposjednuta područja u tom su razdoblju prouzročili velike demografske promjene obilježene prije svega iseljavanjem srpske populacije te useljavanjem Hrvata iz BiH, Vojvodine i Kosova. Popis stanovništva iz 2001. najbolje pokazuje te promjene – jer je Hrvatska imala čak 6,6 % manje stanovnika nego 1991. godine. Autori serijala obilaze dijelove Hrvatske i susjednih država gdje su se promjene dogodile dok znanstvenici govore o razdoblju u kojem se definirala početna demografska točka suvremene Hrvatske.

Sudjeluju: doc. dr. sc. Stjepan Šterc - pomoćnik ministra razvitka i obrane 1996. - 2000.; doc. dr. sc. Roko Mišetić - Institut za migracije i narodnosti; prof. dr. sc. Dražen Živić - Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar"; Marko Jelić - gradonačelnik Knina; Branko Bajan Jale - umirovljeni poštar i branitelj; Ivan Klasnić - predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije; Mato Somić - bivši radnik Željezare Sisak.

Autor projekta i producent je Dubravko Merlić. Scenaristi su Dubravko Merlić, Željko Matić i Stjepan Šterc, redatelj Ivan Sikavica, direktor fotografije Ante Cvitanović, montažer Ivor Šonje, montažer zvuka Tihomir Vrbanec, skladatelj Matej Merlić, a urednik Krešimir Čokolić.

Produkcija: Castor Multimedia
Seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci je i dostupna.