Novi hladni rat - više nuklearnog oružja u Europi?

Suspenzija Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa između SAD-a i Rusije pokazuje kako je danas povjerenje među svjetskih velesilama na vrlo niskim granama. Očekuje li nas ponovno nuklearno naoružavanje i kraj ere mira? Saznat ćemo u dokumentarnom filmu Novi hladni rat - više nuklearnog oružja u Europi? koji prikazujemo u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet 22. siječnja na Trećem programu u 20:10.

Kada je hladni rat završio, iz Europe su povučene tisuće komada nuklearnog oružja. Međutim, otada se politička situacija dramatično pogoršala pa je utrka u nuklearnom naoružavanju između SAD-a i Rusije ponovno u punome jeku.

Očekuje li nas novi hladni rat? Brojni stručnjaci vjeruju da je nuklearni napad danas mnogo izgledniji nego što je bio za vrijeme sukoba Istoka i Zapada, a govore i o drugoj nuklearnoj eri. Suspenzija Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa, koji su potpisali američki i sovjetski čelnici Reagan i Gorbačov kako bi spriječili neposrednu nuklearnu eskalaciju, pokazuje kako je danas povjerenje među svjetskim velesilama na vrlo niskim granama. Sve ukazuje na to da bi prije moglo doći do sukoba nego do deeskalacije, i to ne samo zbog raskinutog sporazuma.

Modernizacija američkih nuklearnih bombi na europskome tlu, rasprava o razvijanju europskog nuklearnog oružja i redoviti manevri s obje strane NATO-ove istočne granice u Baltičkome moru dodatno zaoštravaju situaciju. Dokumentarni film analizira ovu goruću temu u političkoj klimi koja se ubrzano mijenja. Ako tvrdolinijaši dođu na svoje, kraj ere mira mogao bi biti blizu.

Andreas Orth redatelj je dokumentarnog filma nastala 2019. u produkciji Christiane Schuhbert za ZDF/ARTE.