EFA - Dodjela europskih filmskih nagrada 2019., prijenos

7. prosinca na HRT - HTV 3 u 18:45

Najvažnija europska filmska priznanja i ona najpopularnija na svijetu ove godine povezuje činjenica da je jedan film u oba slučaja zavrijedio najveći broj nominacija.


Dakako, riječ je o Europskim filmskim nagradama, godišnjim priznanjima Europske filmske akademije i Oscarima koje dodjeljuje Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti.

Pritom je film "Miljenica" postao miljenikom obiju akademija. Britanska povijesna humorna drama u režiji Grka Yorgosa Lanthimosa 32. svečanu dodjelu Europskih filmskih nagrada u Berlinu dočekuje s ukupno devet nominacija, uključujući četiri priznanja koja je film već osvojio. Prethodno je Miljenica ove godine dobila deset nominacija za Oscara potvrdivši nagradu u kategoriji najbolje glavne ženske uloge koja je pripala Oliviji Colman, favoritkinji u svojoj kategoriji i na dodjeli Europskih filmskih nagrada. Film sa šest nominacija večeras, uključujući već jednu potvrđenu, španjolska drama "Tuga" i slava redatelja Pedra Almodóvara, španjolski je kandidat za Oscara u novoimenovanoj kategoriji najboljega međunarodnog filma, a njegov glavni glumac Antonio Banderas jedan je od favorita u kategoriji najbolje glavne muške uloge i kada je riječ o Europskim filmskim nagradama, i kada je riječ o Oscarima. Novi rad poljskog oskarovca Romana Polanskog, francusko-talijanska povijesna drama "Časnik i špijun" s četiri nominacije, također je među predloženima za europski film godine.

Ovogodišnja svečanost dodjele Europskih filmskih nagrada vraća se u glavni grad Njemačke s obzirom na od 1997. ustaljeno pravilo da se u neparnim godinama nagrade dodjeljuju u Berlinu u kojem je sjedište Europske filmske akademije, a u parnima u nekom drugom europskom gradu (sljedeće godine bit će to islandska prijestolnica Reykjavík). I prva je dodjela 1988. održana u najvećem njemačkom gradu, odnosno u zapadnom dijelu još uvijek podijeljenog grada pri samom završetku hladnog rata. U početku nazvano Felixom, priznanje posljednja dva desetljeća nosi sadašnji naziv Europska filmska nagrada, a statueta je dizajnirana u liku žene s haljinom posutom zvijezdama.

O nagradama odlučuje više od 3.600 članova Europske filmske akademije. Nagrade se dodjeljuju u 24 kategorije pri čemu se već znaju dobitnici nagrada u osam tehničkih kategorija. Filmu "Miljenica" pripala su priznanja za najbolji snimateljski rad, za najbolju montažu, za najbolju kostimografiju te za najbolju šminku, masku i frizuru. Film "Tuga i slava" nagrađen je za najbolju scenografiju, "Razbijačica sustava" za najbolju glazbu, "Dvanaestogodišnja noć" za najbolje oblikovanje zvuka, a "O beskonačnosti" za najbolje vizualne efekte.

Ove je godine Akademija nagradila i jedno televizijsko djelo, i to njemačku TV seriju "Babylon Berlin". Dobitnike u sljedećih deset kategorija doznat ćemo tijekom dodjele.

Više pronađite na rasporedu emitiranja.

Europska filmska nagrada bit će uručena za najbolji film prema odluci kinogledatelja, kao i Sveučilišna nagrada za koju je nominirana i makedonska drama koja je i hrvatska manjinska koprodukcija "Bog postoji, ime mu je Petrunija". U radu Europske filmske akademije sudjeluje i 36 članova iz Hrvatske, dok je član ovogodišnjega Ocjenjivačkog suda za nagrade u tehničkim kategorijama bio i hrvatski snimatelj Vanja Černjul.

Svečanost dodjele 32. Europskih filmskih nagrada održava se u Haus der Berliner Festspiele arhitekta Fritza Bornemanna podignutom 1963. Uz nagrađene i nominirane te najpoznatija imena europskih kinematografija, svečanosti će nazočiti više od tisuću posjetitelja. Od 1996. predsjednik Europske filmske akademije je njemački redatelj Wim Wenders (Nebo nad Berlinom), dok Upravnim vijećem Akademije predsjeda poljska redateljica Agnieszka Holland (U tami).

Urednica prijenosa na HRT-u je Branka Papić, redateljica prijenosa Sanja Aničić, a komentatori u studiju HRT-a Višnja Vukašinović i Boško Picula.