Svijet klasike: Filharmonija BBC-a u Zagrebu

28. studenoga na HRT - HTV 3 u 21:55

Osvrćemo se na gostovanje Filharmonije BBC-ja u ciklusu Lisinski subotom, koje je 12. listopada 2019. obilježilo jesenski dio sezone. Riječ je o glavnom glazbenom pogonu Britanske radiotelevizije koji njezinu slavu pronosi diljem svijeta koncertima, albumima i filmskom glazbom.

Bio je to koncert za pamćenje s djelima Brittena, Haydna i Brucknera, koji je nakon pet godina pred zagrebačku publiku ponovno doveo austrijskog violončelista iranskih korijena Kiana Soltanija. On je međunarodnu karijeru počeo kao pobjednik 5. Međunarodnog violinističkog natjecanja "Antonio Janigro" 2012. u Zagrebu. U međuvremenu je izrastao u vodećeg violinističkog virtuoza na svjetskoj glazbenoj sceni, koji nastupa primjerice s Bečkom filharmonijom i snima za ekskluzivnog nakladnika Deutsche Grammophon.

Dirigent večeri je Finac John Storgards, maestro s iskustvom virtuoznog solističkog violinista, još jedan izdanak velike finske dirigentske škole iz klase prof. Jorme Panule. Iz redova glazbenika Filharmonije BBC-ja u emisiji sudjeluju violinistica Lily Whitehurst i trubač Gary Farr.

Urednica emisije je Jana Haluza.