Dodjelom nagrada proslavljeno 25. godina Najljepših školskih vrtova

Zlatnu povelju HRT-a dobila je Osnovna škola Velika Pisanica , a nagrade u ostalim kategorijama odlaze u Split, Gunju, Varaždinske Toplice, Koprivnicu i Belišće.

U HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić danas je održana tradicionalna dodjela nagrada najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj. Uz nazočnost predstavnika ministarstava koje podupiru projekt , župana, gradonačelnika i čelnika lokalne i regionalne samouprave Zlatnu povelju Hrvatske radiotelevizije za pobjednički školski vrt osvojila je Osnovna škola Velika Pisanica. Nagradu je uručio ravnatelj Poslovne jedinice program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić. Najljepši je vrtić u Republici Hrvatskoj vrtić Radost - Područni odjel Popaj iz Splita.

Nagradu za najljepšu učionicu na otvorenome, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dobila je Osnovna škola Antuna i Stjepana Radića iz Gunje, a Zelenu povelju Fonda za energetsku učinkovitost osvojila je varaždinska Osnovna škola Antuna i Ivana Kukuljevića. Nagrada Ministarstva poljoprivrede za tradicijski uzgoj otišla je u koprivnički COOR Podravsko sunce. Dodijeljena je i nagrada za najljepšu područnu školu, a ove je godine to PŠ Vinogradci - Osnovna škola Ivana Kukuljevića, Belišće.

Na svečanosti je dodijeljen i niz priznanja , a pobjednici su dobili novčane nagrade u vrijednosti od 10 000 kuna, drugonagrađeni nagrade od 5 000 kuna, a trećenagrađeni nagrade od 3 000 kuna te darove privatnih donatora koji podupiru projekt. To su Stražaplastika iz Huma na Sutli, Unichem Agro d.o.o., Ambienti Čakovec, Aquae Vivae Krapinske Toplice , Studio za dizajn Reci Da, Hortikultura Vojtić, Karcher – Brišar, Muzeji hrvatskog Zagorja.

I ove godine pokroviteljica svečanosti je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

U projektu Najljepši školski vrtovi sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastita krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.

- Zahvaljujemo kolegici Lidiji Komes s Hrvatskoga radija i svim kolegama, suradnicima, urednicima koji su prije 25 godina pokrenuli ovu lijepu zelenu priču. Zahvaljujemo svim institucijama i članovima stručnog povjerenstva koje se mijenjalo tijekom godina i bez čijeg stručnog doprinosa mnogo vrtova ne bi izgledalo kao što izgleda danas. Svi su sudjelovali u projektu s puno entuzijazma i volje no za dugovječnost cijele priče ipak su najviše zaslužna djeca, odgajatelji, učitelji i ravnatelji, bez čijeg truda i zalaganja ovaj projekt ne bi nikada opstao. Njima se najviše zahvaljujemo, ističe voditeljica projekta, dugogodišnja novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji Đurđica Čočić.

Redateljica  je projekta Vesna Švec Hercigonja, a producent Robert Flojhar.

Osim nagrada djecu je na današnjoj svečanosti razveselio i sastav Scifidelity Orchestra te Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda koji se pobrinuo za vedar ugođaj. Voditelji su svečanosti dodjele nagrada bili Zlata Muck Sušec i Davor Meštrović.

Svi koji nisu mogli nazočiti svečanosti na Hrvatskoj radioteleviziji svečanu će dodjelu nagrada moći pogledati u nedjelju 8. prosinca na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) s početkom u 12:00.

I Prvi program Hrvatskoga radija u svojoj će emisiji "Slušaj kako zemlja diše" u petak 6. Prosinca  u 10.sati i 5 minuta emitirati reportažu snimljenu na završnoj svečanosti proglašenja pobjednika Najljepših školskih vrtova u RH za 2019. godinu .

Urednica je emisije Roberta Jakša Bonačić.