Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, u 6:10, 10:05 te u 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Danas donosimo novi pregled pisama slušatelja: tražiti koga ili kome, obraćenje i preobraćenje te jezik stanovnika Atlantide!

Početak Adventa i turističkih događanja u brojnim će gradovima, osobito Zagrebu, idućih dana privlačiti domaće i strane goste. U punom su zamahu i pripreme turističkog sektora za 2020., koja će, osim što će biti izazovna u pogledu borbe za svakoga gosta, za Hrvatsku biti obilježena i predsjedanjem Europskom unijom. Kakva su očekivanja za vrijeme Adventa, kako se pripremamo za turističku 2020., što bi sektoru moglo donijeti predsjedanje EU i kako bismo i tu priliku trebali iskoristiti - teme su o kojima u Poslovnom tjednu od 8:05 razgovaramo s ministrom turizma Garijem Cappelijem, predsjednikom Udruženja putničkih agencija pri HGK Borisom Žgombom i stručnjakinjom s Instituta za turizam Sandom Čorak. Emisiju uređuje i vodi Snježana Miljak.

Koje su učinkovite mjere suzbijanja siromaštva djece i mladih? Caritas Zagrebačke nadbiskupije prepoznao je potrebe djece jednoroditeljskih obitelji i zajedno s drugim institucijama pokrenuo projekt kojim im želi pomoći i skrenuti pozornost javnosti na njihove potrebe. U emisiji Susret u dijalogu od 9:05 gostuju ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić i predsjednik Udruge Pragma Nedjeljko Marković.

Činjenica da je većina prosvjetara već više od mjesec dana u štrajku ne znači da je u školama sve stalo. U emisiji Izvan okvira od 10:08 u to smo se uvjerili u Komercijalnoj i trgovačkoj školi u Bjelovaru, gdje su nas upoznali sa svojim zadrugarima, volonterima i pripremama za skorašnje blagdane.Na što o stanju u obrazovnom sustavu upozorava štrajk i prosvjed prosvjetara? Što učitelji i profesori uistinu žele kako bi poboljšali kvalitetu rada u učionicama, ali i sustav općenito? Jesu li se dogodile ikakve promjene nakon prosvjeda Inicijative Hrvatska može bolje prije tri godine? Teme su emisije U pomaku od 13:30.

Predsjednik stranke Snaga Goran Aleksić gost je Oporbenog zareza od 15:30. Skori predsjednički izbori, štrajk prosvjetara, porezna reforma, novi Ovršni zakon – neke su teme emisije u kojoj ćemo čuti sve o borbi dužnika u švicarskim francima i što očekuju od Vrhovnog suda Republike Hrvatske. 

Priča za laku noć od 19:48 uvodi svaki dan djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Naziv večerašnje priče Ozdravitelj srdaca.

Večeras će se Pomorska večer od 20:15 emitirati iz HRT-ova studija u Splitu, s dobrim razlogom, jer upravo u to vrijeme u Splitu je i središnja svečanost dodjele priznanja Plava vrpca Vjesnika u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske. Uz dobitnike priznanja uživo čut ćemo i legendarnog voditelja pomorske meteorološke službe u Splitu Dragu Žaju, koji odlazi u mirovinu. Donosimo i priče pomoraca koji godinama plove na najvećim svjetskim kruzerima. Osim o kretanju brodova, čut ćete i najnovije vijesti iz svijeta pomorstva, ali i najnovije izmjene pravilnika o radu ribara.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 14 sati Music pub Zlatka Turkalja premijerno predstavlja domaća glazbena izdanja te najznačajnije svjetske glazbene materijale. Emisija donosi recenzije, komentare, reportaže, prikaze, osvrte, kritike glazbenih događaja, gostovanja, akustične koncerte, promocije i najave. Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 15:15 u emisiji Okrugli stol ponedjeljkom bavit ćemo se urbanizmom, odnosno dobrim i lošim primjerima zagrebačke, hrvatske i europske urbanističke prakse. O njegovanju prostora kao resursa, o odnosu prema razvoju gradova, ali i o smislenom i održivom promišljanju ravnoteže nasljeđa i budućnosti pred pritiskom turističke industrije, u emisiji će govoriti dr. sc. Saša Poljanec Borić, znanstvena suradnica u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu i dr. sc. Tihomir Jukić, redoviti profesor Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autorica i voditeljica je dr. sc. Irena Radej Miličić.U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.