Romano Bolković - 1 na 1: Eric Hauck

2. prosinca na HRT - HTV 1 u 23:25 - talk show

Eric Hauck, delegat Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi, studirao je novinarstvo na Autonomnom Sveučilištu u Barceloni (UAB), a funkciju delegata Vlade Katalonije u Hrvatskoj obnašao je od 2017. godine do prekida primjene članka 155 španjolskog Ustava, te ponovno od ožujka 2019. godine.

Kao reporter, komunikator, suradnik, posrednik i poduzetnik, imao je priliku posjetiti četvrtinu zemalja svijeta, ali nikada se nigdje nije osjećao "kao kod kuće" osim na dvije obale Sredozemlja. Od 1988. do 1995. godine bio je šef međunarodnog odjela Avui novina gdje je radio kao diplomatski dopisnik iz istočne Europe za vrijeme pada Berlinskog zida. Bio je također ratni reporter na Balkanu, u Rumunjskoj, u prvom Zaljevskom ratu te u Južnoj Africi pred kraj aparthejda. Hauck je bio voditelj komunikacija za nekoliko institucija i organizacija. Suosnivač je agencije Coperfield za socijalno dobro u Barceloni te Impact Huba u Barceloni.

Dva puta je dobio nagradu Udruženja novinara Katalonije - 1994. nagradu Ferrer Eguizábal za pokrivanje sukoba na Balkanu, a 2010. nagradu za internu komunikaciju za plan komunikacije koje je izradilo Otvoreno sveučilište Katalonije (UOC). Govori katalonski, španjolski, engleski, francuski, njemački i hrvatski. Sada će zastupati interese Katalonije u Barceloni, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Beogradu, Sofiji, Prištini, Skoplju, Podgorici, Tirani i Ateni, stavljajući se u službu svim Kataloncima koji žele otkriti jugoistočnu Europu, kao prostor mogućnosti.

S Ericom Hauckom razgovaramo o tome što je to Delegacija Vlade Katalonije i koji je njezin status, a koja uloga, o procesu priznavanja neovisnosti Katalonije, razlozima zbog kojih Katalonija traži osamostaljenje, o problemima s Madridom, zastarjelom ustavu Španjolske i nedostatku sugovornika u Madridu, o tome kako je Europski sud pravde stao uz Katalonce nakon izbora za Europski parlament, o odjecima presude Vrhovnog suda u Madridu katalonskim političarima u svijetu, a posebno u Hrvatskoj i Sloveniji, o hrvatskom kontekstu razumijevanja katalonskog problema i katalonskih aspiracija, o držanju političkih aktera RH u slučaju Katalonije, o parlamentarnim izborima u Španjolskoj, o iskustvima civilne scene Katalonije s migrantima te o projekciji mogućeg priznanja Katalonije.

Autor je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci pronađite emitirana izdanja