Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, u 6:10, 10:05 te u 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Danas doznajemo što volimo pojesti. Čevapćič, čevapćić ili nešto treće?

U Ministarstvu obrane prošli je tjedan predstavljena monografija koja donosi malo poznate činjenice o ulozi Roma i pripadnika romske zajednice u obrani Hrvatske. Nastala je na inicijativu saveza Kali Sara, a autor je povjesničar i autor portala Dogodilo se na današnji dan - Domovinski rat Borna Marinić. Roma je bilo u svim rodovima, od pješadije, do tenkista, topništva i saniteta, a podaci su za knjigu o njihovom sudjelovanju prikupljeni metodom usmene povijesti obilazeći Rome branitelje i njihove zapovjednike. O tome u emisiji Prva crta od 9:30.

Što znamo o slavonskim freskama i petroglifima? Kako se sv. Nikola prikazivao u likovnosti? Poslušajte u emisiji Umjetnost u mreži od 10:08.

U emisiji Pet za pet od 11:12 upoznajemo članove Dječjeg foruma grada Samobora i doznajemo više o radionici stripa "Svi smo drugačiji", slikovnici "Sreća je..." te dječjim pravima i aktivnostima u kojima djeca sudjeluju.


Na koje izazove nailazi istraživač koji istražuje jezik ortodoksnih vjerskih zajednica? Kako govore hrvatski iseljenici u prekomorskim zemljama i što se u jezičnim biografijama čita između redaka - ovim su se temama, uz ostalo, bavili sudionici skupa Hrvatska jezična biografistika, koji je prošloga tjedna održan na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Reportažu sa skupa poslušajte u emisiji Jezik i predrasude od 13:30.

U emisiji Lica i sjene od 16:30 poslušajte kako redatelj Miro Međimorec u dramskom kazalištu Gavella postavlja kultnu dramu Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi, čija je posljednja postava u tom kazalištu bila 1984. godine. Saznat ćemo i kako je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku na sceni zaživjela Marija Stuart, drama Friedricha Schillera o tragičnoj sudbini katoličke škotske kraljice i potrazi za pravdom, a čut ćemo i kako je prošlo gostovanje predstave Imaginarna Europa u režiji Olivera Frljića u Zagrebačkom kazalištu mladih koja postavlja pitanje ima li još prostora za humanističke ideje kada govorimo o budućnosti Europe.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Poklon Tita Bilopavlovića. Korumpirani šef jednoga ureda ljut je na stranku koja nije donijela podrazumijevano novčano mito nego bocu zamotanu u šareni papir. Dodatno je ljut što mora ići i na proslavu rođenja sina svoga siromašnoga radnika. Odluči te dvije frustracije eliminirati tako što će radniku darovati samo bocu i ništa više. Na radnikovo neizmjerno veselje, jer boca je krila nešto drugo.


Foto: Dario Njavro za HRT

U ciklusu Oda-birano od 18:15 premijerno donosimo dokumentarno-glazbenu priču "Akribija i strast muzikologije - Fragmenti o Koraljki Kos" u kojoj autorica Hana Breko Kustura u razgovoru s akademkinjom Koraljkom Kos doznaje novosti iz njezina trenutačnog znanstveno-istraživačkog fokusa i saznaje o okolnostima početaka moderne hrvatske muzikologije 70-ih godina.

Priča za laku noć od 19:48 uvodi svaki dan djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Naziv večerašnje priče je Pepeljugina sestra.

Emisiju Zaboravljeni glasovi od 20:15 posvećujemo glumcu Relji Bašiću, uz intervju koji je 1977. godine dao Ivi Strahonji za emisiju Sastanak u studiju 8.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković gostuje u emisiji Hrvatskoga radija A sada Vlada u srijedu od 8:05 koju uređuje i vodi Ivica Ružičić.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom snimljena je emisija Ovo malo duše koju možete poslušati od 18:35. O Inkluzivnoj farmi razgovaramo s gošćama Aleksandrom Milković, izvršnom direktoricom Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije te Ivanom Šalić. Riječ je o farmi u selu Hrastovici pokraj Petrinje, koja je inovativni oblik organizacije poludnevnog boravka u Hrvatskoj, a zatim u budućnosti i Centar za neovisno življenje i boravak. Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 13 sati u emisiji Prozor u digitalno gost je prof. Miroslav Tuđman s kojim nastavljamo seriju razgovora o lažnim vijestima, tvz. fake news.
U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.