Druga strana: Trebaju li žene biti poduzetnice?

4. prosinca na HRT - HTV 4 u 21:10 - gospodarska emisija

Druga strana, gospodarska emisija Četvrtog programa HRT-a, alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu i propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

                                                                                   * * * 

Trebaju li žene biti poduzetnice?

Trebaju li žene biti poduzetnice? Članice uprava kompanija? Dokazuje li to njihovu društvenu, rodnu ravnopravnost ili civilizacijsku i ekonomsku razvijenost zemlje? Ili je sve to politička demagogija i klopka za lakovjerne?

U Drugoj strani, bez dlake na jeziku i sa čvrstim statistikama u ruci, Ivana Matić, direktorica regionalne platforme za ambiciozne žene, Women in Adria.

Mediji, aktivisti, (i političari kad im je to zgodno) tvrde da rodne predrasude sprečavaju žene u ostvarivanju njihovih poduzetničkih potencijala. Je li to baš tako? Jer statistike ne daju jednoznačni odgovor.

Svjetska organizacija rada, UNESCO i Mastercardov Index ženskog poduzetništva tvrdi da su Sjedinjene Države, Novi Zealand i Kanada tržišta koja pružaju najbolje uvjete za napredak poduzetnica. Iz toga bi naivno zaključili da ih je tamo najviše? To nije točno. Najveći udio žena vlasnika poduzeća je u siromašnoj Ugandi, Gani i Bocvani. Zašto u Njemačkoj, Švicarskoj i Švedskoj žene ne žele u poduzetništvo i gdje su u svemu tome Hrvatice?

Urednik i voditelj emisije je Željko Kardum.Reprizno izdanje emisije na rasporedu je u 4.10 te u subotu u 15.35 na HRT4.Osim na Četvrtome programu Hrvatske televizije emisija Druga strana može se pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Pogledajte koje sve emisije javnoga sadržaja možete pratiti svakodnevno u 21:10 na HRT4.