Sto godina Jedinstva

14. siječnja na HRT – HTV 1 u 11:05

Godine 1919., u Splitu je, iz redova radnika, težaka i službenika, tj. iz redova radničkih sindikata i njihovih simpatizera, osnovan pjevački zbor. Zbog svojeg je sastava, a i repertoara bio, dakako, odmah sumnjiv tadašnjim vlastima.

No, unatoč tome, ili tome usprkos, zbor je nastavio sa svojim djelovanjem, pa makar to ponekad čak bilo i ilegalno. Od 1937. godine djeluje pod imenom "Jedinstvo", a u svojim je redovima tijekom svih tadašnjih, kao i budućih godina djelovanja iznjedrio i mnoga, vrlo čuvena, dapače vrhunska imena splitske i hrvatske glazbene scene.

Od 1946. godine ima i folklornu sekciju, koja, kao i ostale sekcije KUD-a, od tada, pa sve do danas svojem gradu i svojoj zemlji donosi visoke nagrade, osvojene na raznim svjetskim natjecanjima.

Ovo je, dakle, priča o njima, njihovim uspjesima i njihovom entuzijazmu, kroz koju će nas voditi vjerni član i marljivi istraživač povijesti KUD-a "Jedinstvo", odnedavno i njegov predsjednik, Emin Sarajlić.

Redatelj emisije pučke i predajne kulture je Ivo Kuzmanić. Scenaristi su Ivo Kuzmanić i urednik Aleksej Pavlovsky, istraživač i narator Emin Sarajlić, a producentica Sanja Ivančin.