Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, u 6:10, 10:05 te u 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Danas prigodno progovaramo o darivanju djece. Znači li to da se djecu nekome daruje?

Hoće li ovršni postupak biti učinkovitiji i jeftiniji ili kompliciraniji i dulji? Hoće li ovrhe preopteretiti sudove? Može li novi ovršni zakon ispraviti bar dio nepravdi iz začaranog kruga ovrha tisuća blokiranih građana, obrtnika, tvrtki? U mreži Prvog od 7:30 o ovrhama govore državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić, odvjetnik Ante Župić i profesorica Aleksandra Maganić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. U emisiji Slušaj kako zemlja diše od 10:08, donosimo reportažu snimljenu na završnoj Svečanosti proglašenja pobjednika Najljepših školskih vrtova za 2019. godinu.

U emisiji Oko znanosti od 11:12 donosimo reportažu s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu koji je ove godine proslavio stotu obljetnicu te vam predstavljamo projekt Humans of FSB.

Na koji je način jubilarna 15. Revija malih književnosti predstavila suvremenu egipatsku književnost? Što za arapskoga pisca znači njegov jezik? Koje su im literarne fascinacije? Gdje je političko u njihovim tekstovima? Što donosi novo izdanje istarske književne meke, pulskog sajma knjiga? Doznajte to u Kutiji slova od 16:30 u kojoj se u povodu desete obljetnice smrti sjećamo kritičarke i pjesnikinje Tee Benčić Rimay.

Zašto je u liječenju štitnjače potrebno kontrolirati rad nadbubrežne žlijezde i gušterače? Što učiniti ako su nalazi dobri, a mi se i dalje osjećamo loše? Hoće li lijek riješiti sve naše simptome ili bismo i sami morali nešto poduzeti kako bi on postao učinkovitiji? To su samo neka pitanja na koja odgovaramo u emisiji Znanjem do zdravlja od 13:30.U Tragu vjere od 18:05 govorimo o sjednici Vijeća kardinala održanoj u Vatikanu, Njemačkoj katoličkoj crkvi koja je počela sinodalne rasprave, Hrvatskom mariološkom institutu kojemu je dodijeljena Papinska medalja, burnoj raspravi na tribini Teološki četvrtak o tradiciji i tradicionalizmu u Crkvi. I ove godine manifestaciju Advent u Zagrebu obogaćuje kućica Pučke kuhinje Caritasa župe sv. Antuna Padovanskoga sa Svetoga Duha, pod nazivom Kod fratara.

Priča za laku noć od 19:48 uvodi svaku večer djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Naziv večerašnje priče je Sv. Nikola i mjesec.

U prvom satu emisije Metafora od 20:15 čitamo pjesme iz novoobjavljene antologije hrvatskog pjesništva Svjetlaci autora pjesnika, antologičara i prevoditelja Tonka Maroevića u izdanju Hrvatskog društva pisaca. U drugom satu slušamo pjesme Thomasa Mertona u prijevodu Voje Šindolića. Povod je nedavno objavljena knjiga dnevničkih zapisa i poezije ovog autora u izdanju riječkog Ex Librisa. Pjesme Thomasa Mertona govori Gordana Kovačić.Trio Punčke iznenadio je mini albumom Vidimo se koji donosi četiri nove pjesme. Novi materijal predstavljamo u emisiji S domaće pop i rock scene od 22:30 uz Anju Tkalec i Gorana Nježića u studiju, ali i Luciju Ivšić koja će se javiti iz Melburnea.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 20 sati možete slušati prijenos koncerta Tomislava Bralića i klape Intrade iz Košarkaškog centra Dražen Petrović u Zagrebu. 


Foto: Dario Njavro za HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Koja je i kakva povijesna uloga prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana? Što su njegove najveće zasluge, a što propusti? U povodu 20. obljetnice njegove smrti o tim i drugim temama vezanim uz njegov život i djelovanje u emisiji Duhovni profili od 10:30 razgovaramo s njegovim nekadašnjim savjetnikom i dugogodišnjim suradnikom profesorom Zdravkom Gavranom, uz uvodni esej autora emisije Vladimira Lončarevića.


U videonajavama pogledajte što smo izdvojili s programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)
Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.