Opstanak: Odlazak - Irska

2. rujna na HRT – HTV 1 u 21 sat

Podaci koji pokazuju broj novorođenih, umrlih i iseljenih toliko su negativni da već sada ugrožavaju većinu ključnih segmenata života u Hrvatskoj. Nastave li se ti negativni trendovi, posebno u iseljavanju, i dalje, Hrvatska može očekivati da će za desetak godina stići do brojke od tri milijuna stanovnika, što će ugroziti sve ekonomske, financijske i socijalne sustave.


Treća epizoda dokumentarne serije Opstanak nosi naziv Odlazak - Irska. Irska je od zemlje koja je imala enorman odljev stanovništva postala zemlja koja privlači mlade i obrazovane ne samo iz Hrvatske nego iz cijele Europe. Razgovarali smo s našim iseljenicima u Dublinu i Corku, koji nam otkrivaju svoje sudbine, razloge odlaska, prednosti i mane života u Irskoj. Za većinu je povratak opcija o kojoj još ne razmišljaju, prvenstveno zbog situacije u Hrvatskoj koja je za njih frustrirajuća, ali i zbog dobrih uvjeta koje imaju u Irskoj. Uz jasna pravila igre, nepostojanje korupcije i nepotizma, Hrvati koji su tamo s djecom ističu pozitivan odnos irske države prema djeci i roditeljima. Od mana, naši sugovornici spominju stanarine i zdravstvo.

Sudjeluju: izv. prof. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta - Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, Filozofski fakultet; doc. dr. sc. Marin Strmota - Katedra za demografiju, Ekonomski fakultet; dr. sc. Nenad Pokos - Centar za populacijske studije, Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar"; vlč. Josip Levaković - voditelj Hrvatske katoličke misije Dublin od 2016.; Ivan Stojanović - osnivač i direktor Irish Recruitera; Alen Lončarek - vlasnik tvrtke Adriatic Taste; Darragh Doyle - voditelj komunikacija, Epic muzej.

Autor projekta i producent je Dubravko Merlić. Scenaristi su Dubravko Merlić, Željko Matić i Stjepan Šterc, redatelj Ivan Sikavica, direktor fotografije Ante Cvitanović, montažer Ivor Šonje, skladatelj Matej Merlić, montažer zvuka Tihomir Vrbanec, a urednik Krešimir Čokolić.
Produkcija: Castor Multimedia
Seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci je i dostupna.