Premijera serije General

U ponedjeljak 16. prosinca na Prvom programu (HRT-HTV1) od 21 sat emitiramo drugu epizodu premijerne serije General, biografske ratne drame Antuna Vrdoljaka o životnom putu hrvatskoga generala Ante Gotovine.

Ova serija od osam epizoda snimana je istodobno s filmom koji je pretpremijerno prikazan u hrvatskim kinima simbolično na Dan domovinske zahvalnosti.

Prvi prizori serije vezani su za sudnicu Međunarodnog kaznenog suda u Hagu, odnosno za izricanje presude Anti Gotovini (kao i Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku), 15. travnja 2011. godine. Slušajući presudu i obrazloženje optužnice da je kriv za teška djela, kojim ga terete, Ante pokušava doprijeti do prvog izvora svoga sjećanja.

Imao je nešto više od četiri godine kada je poginula njegova majka Ana, štiteći ga od mine kojom se u blizini kuće lomio kamen. Djetinjstvo je proveo u prelijepom Kornatskom okruženju, u prijateljstvu s vršnjakom Srećkom, maštajući kako će jednoga dana upoznati cijeli svijet. Sa sedamnaest godina ukrcava se, kao mornar, na teretni prekooceanski brod, na kojem susreće zagonetnog čovjeka koji će mu odškrinuti tajnu Legije stranaca.

U drugoj epizodi Ante kao pripadnik Legije stranaca sudjeluje u vojnim operacijama u Africi. Nakon ranjavanja i oporavka, vojno-obavještajni put vodi ga u Latinsku Ameriku, gdje će upoznati prvu suprugu, lijepu Kolumbijku Ximenu. Za vrijeme putovanja u Argentinu susreće se s hrvatskim iseljenicima i doznaje za proglašenje hrvatske samostalnosti, ali i za prve ratne sukobe u domovini.

U seriji glume Goran Višnjić, Nataša Janjić, Olga Pakalović, Iva Kraljević, Mustafa Nadarević, Goran Navojec, Borko Perić, Tarik Filipović, Boris Svrtan, Ivo Gregurević, Rene Bitorajac, Robert Budak. Scenarist i redatelj je Antun Vrdoljak. Montažer je Alfred Kolombo, dok fotografiju potpisuje Vjekoslav Vrdoljak, a glazbu Siniša Leopold.

Osim na Prvom programu, seriju možete pratiti i na HTV 3 uz audiodeskripciju. Riječ je o dodatnim verbalnim opisima scena, koji se emitiraju u vrijeme zvučnih stanki - tišina, kao pomoć u razumijevanju i ostvarivanju što potpunijeg dojma emisije za osobe oštećena vida.