Alpe Dunav Jadran - međunarodni magazin

14. prosinca na HTV - HRT4 u 18:25; repriza u nedjelju u 15:05 i 3:30

U pretposljednjem ovogodišnjem izdanju međunarodnog TV magazina, uz mnoštvo novosti, zanimljivosti i preporuka, četiri su glavne teme:


Neuschwanstein, bajkoviti dvorac bavarskoga kralja Ludviga Drugog, poznat kao predložak za špicu Diznijevih filmova, 150 godina nakon početka gradnje temeljito se obnavlja. Restauratori rade od sobe do sobe, jer nezamislivo bi bilo i najkraće zatvaranje turističke atrakcije koja svake godine privuče oko milijun i pol posjetitelja.

Četvrt Santi Martiri, danas srce Trsta, u antičko je doba bila područje predgrađa. Pravi je grad bio Targeste. Vidjelo se to prilikom kopanja podzemne garaže na usponu prema jednome od brežuljaka uz staru obalnu cestu, gdje je otkrivena rimska vila, koja se terasasto spuštala prema moru.

Jedna od najzanimljivijih stvari na svijetu svakako je putovati. Upoznati daleke krajeve i ondje snimati filmove, san je mnogih mladih ljudi. A jedan segedinski mladić svoj je hobi pretvorio u zaradu za život: danas je stalno zaposleni dokumentarist.


Na kraju emisije, u blagdanskm ozračju, stiže nebeski zaštitnik ribara, pomoraca i putnika - Sveti Nikola, ili Mikula kako ga zovu na Visu, ondje se slavi na poseban način. Svake godine na njegov dan 6. prosinca prinose mu na žrtvu ono što im je najvrednije: brod.

Urednica: Daria Marjanović
Realizatorica: Sanja ArsenićSve o dosadašnjim emisijama možete doznati na web stranicama emisije Alpe Dunav Jadran.      
Emisiju možete pratiti i preko hrti.hr, a emitirana izdanja pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Posjetite naš Facebook, Twitter te Instagram.