Romano Bolković - 1 na 1: Alex Benjamin

16. prosinca na HRT - HTV 1 u 23:25 - talk show

Gost je Alex Benjamin, ravnatelj odnosa s javnošću EJA-e (European Jewish Association), najveće federacije židovskih udruga i zajednica u Europi.

EJA ima tri glavna cilja: osnažiti židovski identitet u Europi, braniti interese europskih Židova te poboljšati imidž Izraela u Europi. Većina Židova u Europi nisu dio niti jedne zajednice, zatomljuju svoj identitet, što je izravna posljedica holokausta, i imaju vrlo ograničeno znanje o židovskoj kulturi i tradiciji. Istodobno, antisemitizam u Europi raste iz dana u dan, a iseljavanje Židova iz Europe intenziviralo se.

Alex Benjamin je više od deset godina radio u Europskom parlamentu kao politički savjetnik i direktor za komunikacije, poznaje institucije EU-a i aktere. Radio je i za bivšeg premijera Sjeverne Irske Davida Trimblea, nakon potpisivanja "Good Friday" sporazuma i tijekom mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj.

S gostom razgovaramo o skupu u Auschwitzu u siječnju sljedeće godine, o suvremenom antisemitizmu, anticionizmu, iseljavanju Židova iz Europe, snaženju ekstremne desnice u Europi i migrantskoj krizi, o neuspjehu krivotvorenja koherentnog europskog identiteta, o progresivnim nastojanjima i religijskim tenzijama, o vjerskim pravima u današnjoj EU, obrazovanju kao sredstvu borbe protiv antisemitizma, o tome kako se iz irske perspektive vidi brexit, o pitanju irske granice, o tajni irskog uspjeha, manama Europske unije te perspektivama EU.
 
Autor je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci pronađite emitirana izdanja