Opstanak: Dolazak

3. rujna na HRT – HTV 1 u 21 sat

Većina zemalja, i razvijenijih i nerazvijenijih od Hrvatske, ima problem s odljevom stanovništva, no uspijeva ga nadomjestiti uvozom radne snage. Hrvatska se u tom segmentu nije iskazala jer nema jasnu useljeničku strategiju.

Demografi se zauzimaju za model selektivnog useljavanja koji osigurava brzo i jeftino integriranje useljenika. Budući da je demografski bazen BiH i bivše Jugoslavije isušen, Hrvatska se mora odlučiti za druge izvore radne snage. I dok strategije useljavanja nema, događa se nesustavno useljavanje.

Ekipa je posjetila Nepalce koji od proljeća 2019. u većem broju organizirano dolaze u sjeverozapadnu Hrvatsku, zatim je bila s Ukrajincima, Nigerijcima i Japancima, koji su individualno došli u Hrvatsku. Svima se sviđa život u Hrvatskoj, ali ne mogu zaobići probleme s kojima se svakodnevno susreću građani Hrvatske.

U 4. epizodi dokumentarne serije Opstanak sudjeluju: dr. sc. Sanja Klempić Bogadi - Institut za migracije i narodnosti; doc. dr. sc. Stjepan Šterc - Odsjek za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Hrvatski studiji; Hassan Haidar Diab - novinar; Samira Bonyani - pomoćna kuharica; Yevhen Voronenko - zidar; Uttam Thakuri - radnik u proizvodnji PVC stolarije; Prince Wale Soniyiki - kuhar.

Autor projekta i producent je Dubravko Merlić. Scenaristi su Dubravko Merlić, Željko Matić i Stjepan Šterc, redatelj Ivan Sikavica, direktor fotografije Ante Cvitanović, montažer Ivor Šonje, skladatelj Matej Merlić, montažer zvuka Tihomir Vrbanec, a urednik Krešimir Čokolić.
Produkcija: Castor Multimedia
Seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci je i dostupna.