Romano Bolković - 1 na 1: Vinko Mamić

23. prosinca na HRT - HTV 1 u 23:25 - talk show

Vinko Mamić, svećenik, karmelićanin, doktor biblijskih znanosti. Za svećenika je zaređen u Zagrebu 1993. godine. Jedno je vrijeme bio proveo na brdu Karmelu u Izraelu, u kolijevci karmelićanskoga reda, a potom i u karmelićanskom pustinjačkom samostanu u Campiglionima u Italiji.

Magistrirao je iz biblijskih znanosti 2001. na Papinskom biblijskom institutu Biblicum u Rimu. Od akademske godine 2002./2003. do 2014./2015., s prekidima, predavao je pri katedri Novog zavjeta na Papinskom fakultetu i Institutu za duhovnost Teresianum u Rimu. U Hrvatsku karmelsku provinciju vratio se 2006., kada je postao prior novoosnovane zajednice i voditelj Duhovnog centra Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru u Bosni i Hercegovini, na čijem je projektiranju i izgradnji godinama radio. U rujnu 2007. u istom Centru organizirao je međunarodni seminar o mistici pod nazivom Iskustvo Boga danas i karmelska mistika na kojem je sudjelovalo 30-ak renomiranih znanstvenika iz cijeloga svijeta.

U svibnju 2008. izabran je za provincijala Hrvatske karmelske provincije, a u lipnju 2011. za provincijala je izabran drugi put. U listopadu 2011. izabran je za prvoga predsjednika netom ujedinjene Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (danas Hrvatska redovnička konferencija). Doktorirao je u prosincu 2011. iz biblijske teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana s tezom Matejev odgovor na problem ranokršćanskih misionara: značenje i svrha prispodobe o radnicima posljednjeg sata (Mt 20, 1-16). Sudjelovao je kao slušač na 13. redovitoj općoj biskupskoj sinodi u Vatikanu 2012. godine, na kojoj se govorilo o Novoj evangelizaciji za prenošenje kršćanske vjere.

U Hrvatskoj je dugogodišnji predavač na karmelskom institutu Sustavni studij duhovnosti. Također predaje na Studiju teologije posvećenog života, na čijem se utemeljenju osobno zalagao, te na Metropolijskom pastoralnom institutu u Rijeci. Pokrenuo je osnutak Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu, a nakon osnutka 2013. godine do danas radi u njoj kao ravnatelj. Postulator je kauze za proglašenje blaženom službenice Božje Marice Stanković. U ljetnim mjesecima svake godine u SAD-u i azijskim zemljama održava stručne konferencije, predavanja i seminare iz područja Svetog pisma i duhovnosti.
S Vinkom Mamićem razgovaramo o tome kada i kako je došlo do slavljenja Božića, o tome koji je najstariji novozavjetni podatak o Isusovom rođenju, o prikazu Božića u evanđeljima, što Ivan kaže o tome, što je specifičnost karmelićanskog reda u Božiću, ako nije stvar u skupim poklonima i mahnitosti kupovanja, koji je smisao božićnog darivanja, o hrvatskim božićnim pjesmama, o posebnosti zornice, o tome zašto je žrtvovao karijeru u Rimu i ostao u Hrvatskoj, o karakteristikama cjelovitog obrazovnog pristupa karmelićana, o partnerstvu roditelja i škole, solidarnosti u hrvatskom društvu, upozorenju kardinala Bozanića o slabljenju vjere te o kršćanskoj mistici i mladima.

Autor je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci pronađite emitirana izdanja