Antologija dramskog programa: Putovanje u Vučjak

30. prosinca na HRT - HTV 3 u 20:05

Na Krležinom duhovnom naboju izrađena je serija koja slojevito ocrtava ljude i vrijeme u svim segmentima života: intimi, zanosu, snovima, stvarnosti.

Od redakcije, sudstva, vojske, crkve, gradskog i seoskog zelenaštva, političkog karijerizma, vojnog i duhovnog dezerterstva, serija na unutrašnjem intimnom i vanjskom aktivnom planu na dramatičan, napet i uzbudljiv način prati sudbinu Krešimira Horvata, novinara i intelektualca u sukobu s okrutnošću i ravnodušnošću svijeta oko sebe.

U 1. epizodi zima je godine 1918. Atmosfera grada Zagreba pritisnutog nestašicom, repovima za namirnice. Izbjeglice zbog gladi iz Hercegovine i Istre, ratni zarobljenici, vojnici, dezerteri... Nemir po kasarnama, pobune po bolnicama. Uznemiren je Vinko Benčina, pacijent domobranske vojne bolnice, inače bivši ruski zarobljenik i povratnik iz ruskog zarobljeništva.

Upravo su patrole dovele u vojni logor u Novu Ves dvojicu bjegunaca, Benčininih dojučerašnjih cimera Vargu i Borića. Novom odredbom bana Mihalovića ustanovljen je prijeki vojni sud, pa Vargi i Boriću prijeti najstroža kazna. Novinari očekuju suđenje. Krešimir Horvat, glavni junak serije, novinar "Narodne sloge", traumatično iskazuje prijateljima svoje sumnje u poredak, u vlast, u režim Austro-Ugarske monarhije.

U dramskoj seriji iz 1986. godine glume Rade Šerbedžija, Mustafa Nadarević, Miodrag Krivokapić, Božidar Alić, Boris Miholjević, Božidar Smiljanić, Dragan Despot, Zdravka Krstulović, Semka Sokolović Bertok, Veronika Kovačić, Zdenka Heršak, Drago Mitrović, Izet Hajdarhodžić, Ivo Rogulja i drugi. Scenarist je Ivo Štivičić, snimatelj Mario Perušina, a redatelj Eduard Galić.