Božićni program HRT-a

Hrvatska radiotelevizija (HRT) pripremila je raskošan program za božićne blagdane sa mnoštvom odličnih filmova za sve generacije te brojnim glazbenim i zabavnim sadržajima.

Prvi program Hrvatske televizije

Na Badnjak u 20 sati na Prvom programu pogledajte božićnu čestitku kardinala Josipa Bozanića u ime HBK. Već tradicionalno, zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić uputit će božićnu čestitku u ime Hrvatske biskupske konferencije svim vjernicima i ljudima dobre volje.Slijedi američka drama s elementima humora Divan život. Nominirana za pet Oscara te ovjenčana Zlatnim globusom u kategoriji najboljeg redatelja, film velikog Franka Capre općenito se drži jednim od najboljih i najvažnijih filmova u povijesti sedme umjetnosti. Izuzetno emotivna, dirljiva i duhovita priča, u kojoj glavnu ulogu ima oskarovac James Stewart, impresivna je oda životu "malog" i "običnog" čovjeka, tradicionalnim obiteljskim vrijednostima, poštenju, plemenitosti, ljubavi i dobroti.


Divan život

U 22:50 ne propustite snimku Božićnog koncerta Zbora HRT-a. Ovaj prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj glazbom proslavlja Božić, ali i otkriva našu povijesnu sakralnu arhitekturu. Ove godine, hrvatske božićne pjesme dobit će svoju puninu u Crkvi Presvetog Trojstva, franjevačkog samostana u Karlovcu. Zbor nam otkriva jedino sakralno zborsko djelo u opusu talijanskog skladatelja Ottorina Respighija te novo ruho božićnih pjesama koje je podario Tomislav Uhlik. Solisti su Monika Cerovčec, sopran, Nikolina Virgej Pintar, mezzosopran, Siniša Galović, tenor. Program predvodi mladi dirigent i redoviti suradnik ansambala HRT-a Darijan Ivezić.

Prijenos polnoćke iz Gospića na rasporedu je u 23:57. Misu polnoćku iz katedrale Navještenja Blažene Djevice Marije predvodit će mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup. Nakon polnoćke ponovno je na redu filmski program, i to fantastična komedija Daj mi sebe sa Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi burzovnog mešetara Jacka Campbella koji prihvaća jednogodišnje pripravništvo u uglednoj londonskoj banci i privremeno se, barem tako misli, rastaje od svoje velike studentske ljubavi Kate.
Božićni top 5 filmova na HRT-u
Na Božić 25. prosinca u jutarnjem terminu od 7:05  na programu je povijesni spektakl Quo vadis, seriozno ostvarenje Mervyna LeRoyja iz 1951. s bravuroznim glumačkim nastupima Lea Genna i Petera Ustinova. Od 9:57 pratite prijenos božićne mise iz Zagreba. Božić je slavlje koje zahvaća ljude u puno širem opsegu od njihove pripadnosti Crkvi koja od rimskih poganskih vremena okreće novu stranicu. Glavni je služitelj presvete euharistije u jedinstvenoj europskoj katedrali upravo po sakramentu pomirenja, svetoj ispovijedi, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Liturgijsko pjevanje predvodit će Zagrebački katedralni koralisti pod ravnanjem maestra Miroslava Martinjaka. Za orguljama je prof. Neven Kraljić. Komentator i urednik prijenosa je Neno Kužina.


Jane - U sjeni čovjeka

Hvaljeni dokumentarni film Jane - U sjeni čovjeka slijedi u 12:55. Uradak pripovijeda iznimnu priču o slavnoj britanskoj primatologinji te dokumentira njezina prva istraživanja u Tanzaniji i usredotočuje se na revolucionarni rad na terenu kao i odnos s njezinim snimateljem i suprugom Hugom van Lawickom i čimpanzama koje su bile predmet njezina proučavanja.

Američku pustolovnu komediju Smisao života jednog psa, snimljenu prema istoimenom romanu W. Brucea Camerona, prikazujemo u 14:30. U glavnim ulogama su Britt Robertson, KJ Apa, Juliet RylanceJohn Ortiz, a film je snimljen 2017. godine u režiji Lasse Hallströma.

Iz sjećanja na najljepše trenutke djetinjstva, užurbane pripreme za blagdane i maštovito kićenje doma, naša svestrana umjetnica Latica Ivanišević već godinama izrađuje božićne jaslice. Vođena željom da ratom razorenu vukovarsku crkvu daruje za Božić, odlučila je izraditi jaslice od keramike i ispeći ih u jedinoj sačuvanoj staroj peći u kakvima već rijetko tko peče keramiku. Same figure nastale u ovom autentičnom zagorskom ambijentu oslikala je bijelom i zlatnom bojom, koja dominira na ukrasima u zagorskim baroknim crkvama. Jaslice su po želji umjetnice postavljene u vukovarskoj crkvi. Dokumentarni film Jaslice za Vukovar na rasporedu je u 16:10.Božićni koncert Ansambla LADO

Potom slijedi snimka božićnog koncerta Ansambla LADO - Radujte se, narodi. Najljepše hrvatske božićne popijevke iz Podravine, Baranje, Međimurja, Turopolja, Hrvatskoga zagorja, Dubrovačkog primorja, južnoaustrijskoga Gradišća i okolice Pečuha u Mađarskoj u glazbenim obradama Dražena Kurilovčana, Zorana Jakunića, Frana Pogrmilovića, Bože Potočnika, Dinka Fia i Branka Ivankovića bile su na programu ovogodišnjega tradicionalnog božićnog koncerta Ansambla LADO, održanog 19. prosinca u crkvi svetoga Antuna Padovanskog u Zagrebu.

Božićna A strana od 20:05 glazbom će vam navijestiti veselje te prenijeti poruku mira, dobrote, vjere u bolji svijet.


A strana

Kako je Božić vrijeme kad se okuplja obitelj i prijatelji, vrijeme kad dom ispunjamo pjesmom, Duško Ćurlić i Ivan Vukušić okupili su naše mlade pjevače, bend A strane, Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Alena Bjelinskog, pridružili im mlade dirigente i gitariste Muzičke akademije, djevojački zbor Mozartine te rado viđene goste Gabi Novak, Amiru Medunjanin, Massima Savića, Ervina Baučića, bračni par Šerić, Antu Gelu, Nikšu Bratoša kako bi vam glazbom zaželjeli puno ljubavi i mira, radosti i zajedništva.

Fantastična drama Pijev život u kojoj Indijac Pi Patel iznosi romanopiscu svoju životnu priču o tome kako je sa šesnaest godina preživio brodolom i završio usred Tihog oceana na splavi s bengalskim tigrom, na 85. dodjeli Oscara bila je nominirana u jedanaest kategorija. Osvojila je četiri nagrade, a među ostalim, Oscara je dobio Ang Lee za režiju. Film ne propustite u 22:05.Raskošan program nastavlja se i na Štefanje 26. prosinca, a u 8:30 na rasporedu je epska biblijska drama Najveća priča ikad ispričana, djelo hollywoodskog majstora Georgea Stevensa. Riječ je o jednoj od filmski najefektnijih ekranizacija Evanđelja. Osim Stevensa, na filmu su nepotpisani surađivali također veliki redatelj David Lean i Jean Negulesco.

U 13:55 emitiramo Božić u nama, dokumentarni film o doživljaju Božića u Hrvatskoj te čestitanju i slavlju toga blagdana među Hrvatima. Koliko su još običaji ostavili traga u čestitanju i samom slavlju te koliko su navike potrošačkog društva uzele maha u seoskim i gradskim sredinama u blagdanske dane, pokušao je istražiti Zdravko Fuček ispreplećući različita ozračja tog najradosnijeg katoličkog blagdana. Dokumentarac je sniman u Zagrebu, Rijeci, Turopolju i Gornjem Jesenju nedaleko od Krapine.

Potom slijedi ratna drama Alamo američkog redatelja i scenarista Johna Lee Hancocka. Dennis Quaid, Billy Bob Thornton, Jason PatricPatrick Wilson dio su glumačke postave ovoga opora prikaza unaprijed izgubljene bitke koja će ipak svojom važnošću i simbolikom bitno utjecati na novi američki prodor prema jugozapadu.


I riječ djelo postade

U kojim je političkim i crkvenim okolnostima nastajala Kršćanska sadašnjost, nekada najveća kršćanska izdavačka kuća od Jadrana do Vladivostoka, otkriva nam dokumentarni film Antonije  Hrvatin Roth I riječ djelo postade. Dvadesetak istaknutih teologa, intelektualaca, publicista, novinara i suradnika Kršćanske sadašnjosti govori o svim aktivnostima: osnutku, ljudima i njihovim karizmama, bibliotekama i kapitalnim projektima. Film o povijesti i sadašnjosti važne crkvene institucije s dubokim implikacijama na kulturni i znanstveni život u društvu, na rasporedu je u 17:15.


Tko pjeva, zlo ne misli

Nakon kviza Tko želi biti milijunaš? slijedi glazbena komedija Tko pjeva, zlo ne misli, remek-djelo redatelja Kreše Golika, najbolji i najpopularniji hrvatski film sa izvrsnom glumačkom ekipom, nizom sjajnih hrvatskih pjesama i detaljnim prikazom života u predratnom Zagrebu.

Fantastična obiteljska drama Čudo u 34. ulici na rasporedu je u 23 sata. Snimljen na temelju istoimenog klasika iz 1947. godine, dražestan film koji ostaje vjeran duhu originala, redateljsko je ostvarenje Lesa Mayfielda iz 1994. godine sa Richardom Attenboroughom, Elizabeth Perkins i Dylanom McDermottom na čelu glumačke ekipe.

Drugi program Hrvatske televizije

U utorak u ranom poslijepodnevnom terminu od 13:40 donosimo fantastičnu komediju Savršeno božićno selo Davida Jacksona snimljenu 2018.

Snovi, njihovo značenje i tumačenje, zaokupljaju ljudsku maštu od najstarijih vremena. Igrano-dokumentarni film Život je san vodi nas kroz povijest tumačenja snova. Je li naša materijalna stvarnost uistinu "stvarnija" od svijeta sna, kako funkcioniraju svjetovi mašte i na koji je način san izravno povezan s ljudskom kreativnošću?Uradak Nane Šojlev emitiramo u 18:20, a u 20:05 slijedi snimka 19. koncerta Tiha noć u Vukovaru, koji Hrvatska radiotelevizija za Božić tradicionalno daruje gradu Vukovaru. Koncert je održan u crkvi sv. Filipa i Jakova.

Fantastičnu obiteljsku komediju Djed Mraz 2, o netipičnom Djedici, u režiji Johna Pasquina i Billa Elvina, ne propustite u 21:30.


12 božićnih pasa

Božićno poslijepodne provedite uz obiteljski animirani film 12 božićnih pasa. Zabavna priča za sve koji vole pse, djecu i Božić snimljena je prema knjizi Emme Kragen, a prikazujemo je s početkom u 17:15.

U 20:05 pogledajte dramu Čudo na planini. U priči o profesionalnom hokejašu Ericu LeMarqueu koji se u veljači 2004. izgubi u snježnoj oluji u planinama Sierra Nevade te kako bi preživio, prisiljen je u sebi otkriti snagu vjere, glavni glumački ansambl čine Josh Hartnett, Mira Sorvino, Sarah Dumont i Jason Cottle.

Nakon filma redatelja Scotta Waugha, snimljena 2017. slijedi snimka Gala Božićnog koncerta u Bjelovaru. I ove godine obradovat će nas drugačijim konceptom i posebnom pričom koja će nas provesti najljepšim božićnim pjesmama u kojoj sudjeluju sjajni izvođači.


Gala Božićni koncert u Bjelovaru

Već navikli na vrhunski scensko-glazbeni program, uživat ćemo u izvedbama Barbare Suhodolčan, Adalberta Turnera-Jucija, Matije Cveka, Jure Brkljače, Suzane Balen, 4 tenora, djevojačkog zbora Brevis, Los Cabalerosa te, kao što je već postalo uobičajeno, u gostovanju strane zvijezde - fenomenalne Denise Jannah. Sve pjevače prati veliki Revijski gala orkestar pod ravnanjem Alana Bjelinskog.

U četvrtak poslijepodne prikazujemo film Kraljević i prosjak snimljen prema klasičnoj priči Marka Twaina. Uradak redatelja Dona Chaffeyja, snimljen 1962., smješten je u 16. stoljeće i prati nedaće i pouke koje izvlače dvojica nezadovoljnih dječaka dvojnika.Nakon filma, u 18:25 počinje prijenos finala malonogometnog turnira 4 kafića u Splitu. Osamnaest godina stara sportska priča i ove se godine održava u velikoj dvorani sportskog centra Gripe u Splitu. Uživajte u majstorijama poznatih igrača poput Marka Livaje i Filipa Bradarića te veterana Stipe Pletikose i Ivice Olića.


Božić u Ciboni

Pred nam je 31. Božić u Ciboni Božiću na čast u Košarkaškom centru Dražena Petrovića. Božićne pjesme izvode cijenjeni umjetnici solisti, Božićni zbor i Veliki božićni orkestar pod ravnanjem Zdravka Šljivca. Sudjeluje i Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba. Organizator je Centar za kulturu i informacije Maksimir uz podršku Grada Zagreba i suorganizatora Hrvatsku radioteleviziju, Programskog odjela Glazbeni sadržaji. Prijenos svečanog koncerta od 20:05 osim na HTV 2 možete pratiti na HR 2, Radio Sljemenu te platformi HRTi.

U 21:40 ne propustite pustolovno-romantičnu komediju iz 2004. godine, Put oko svijeta u 80 dana. Njemačko-irsko-britanski film adaptacija je djela Julesa Vernea, pisca, vizionara i oca znanstvene fantastike. Raskošno i slikovito ostvarenje dosjetljivih "izumiteljskih" rješenja i simpatičnih glavnih likova režirao je Frank Coraci, a u njemu glume Steve Coogan, Jackie Chan, Jim Broadbent, Cecile De France i drugi.

Treći program Hrvatske televizije

Na Badnjak, 24. prosinca u jutarnjem terminu od 10:10 donosimo film Dva pukovnika, komediju čija se radnja zbiva u vrijeme Drugog svjetskog rata. Talijani i Englezi izmjenjuju se u okupaciji sela na granici između Albanije i Grčke. Okupatorske snage se toliko često smjenjuju da stožer imaju u istom hotelu, a usput uspostavljaju i svojevrsne prijateljske odnose. U udarnom terminu od 19 sati na rasporedu je snimka božićnog koncerta Ive Gamulina iz HNK Zagreb, a večernji program rezerviran je za filmove Biskupova žena i Isus Krist Superstar.


Isus Krist Superstar

Na Božić od 15:25 pogledajte naš proslavljeni Ansambl LADO u božićnom prikazanju Narodil se mladi kralj Tomislava Uhlika. Riječ je o glazbenom djelu za sole, folklorni zbor i orkestar, koje se temelji na pučkoj sakralnoj tradiciji sjeverozapadne Hrvatske i govori o najdražem događaju kršćanskoga svijeta - Kristovom rođenju. U prekrasnom ambijentu crkve sv. Marije Snježne u Belcu, u maniri pučkih crkvenih prikazanja, vidjet ćemo prizore Navještenja, Poklonstva kraljeva, Poklonstva pastira, a uz veličanstveni zbor i obilje emocija koje nam LADO tako uvjerljivo prenosi svojom interpretacijom.

Španjolski glazbeni film Majko, slušaj moju pjesmu na rasporedu je u 15:50. To je priča o Joselitu koji je siroče i pjeva u cirkusu da preživi. Njegov prekrasan glas donio mu je nastup na televiziji. Gledajući ga, plemkinja koja je rodila izvanbračno dijete u njemu prepoznaje svojeg sina. Od 20:05 na rasporedu je američko-francusko-njemačka drama Paterson, koja je bila nominiran za Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 2016., te na istome osvojila nagradu Pseća palma.


Narodil se mladi kralj

U vrijeme adventa više nego u drugo doba godine želimo da svaki dan bude dio tradicije i uvijek novog ponavljanja običaja, druženja, bliskosti s obitelji i prijateljima, ali i sjećanja na one koji više nisu s nama, a pomogli su nam da u životu pronađemo mjesto za sve male i velike stvari važne da blagdani koji su pred nama doista budu lijepi i veseli. Emisija Kulturna Baština: Božić scenaristice i urednice Edde Dubravec i redatelja Luke Marottija slijedi u 22 sata.


Kulturna Baština: Božić

Na Štefanje 26. prosinca u terminu od 21:30 pogledajte pravo remek-djelo, animirani biografski film U Potrazi za Vincentom. U ovoj nagrađenoj priči ispričanoj kroz slike izvedene tehnikom ulja na platnu, mladić dolazi u posljednje prebivalište slikara Vincenta van Gogha kako bi dostavio njegovo zadnje pismo, no na kraju ostaje istražiti posljednje dane njegova života.

Četvrti program Hrvatske televizije

Više tisućljeća povijesti smjestilo se u Izraelu. Sveto je to mjesto za vjernike, kroz povijesti mjesto ratova, trgovine. Danas je Izrael moderna zemlja, turistička destinacija. Ljudi su okrenuti budućnosti, uz poštivanje svoje povijesti i tradicije. Dokumentarni film Izrael, država na tri mora autora Mire Brankovića, impresiju Izraela kroz sedmodnevno putovanje od sjevera do juga, ne propustite u utorak u 20:05.

Na Božić u 18:10 pogledajte dokumentarni film Andree Ćakić o pateru Antunu Cveku (1934. - 2019.), osnivaču katoličke udruge "Kap dobrote". Pater Cvek je u mladosti radio u ZET-u kao autolimar. U međuvremenu je diplomirao filozofiju i teologiju te se s 40 godina zaredio. Od tada je svoj život posvetio apostolatu starih i bolesnih ljudi. Pater Cvek je toliko bio predan svojoj misiji da su ga Zagrepčani uskoro prozvali "Dobri duh Zagreba". Mogli ste ga sresti na ulicama Zagreba, u tramvaju ili na biciklu, i prepoznati po torbama u kojima se uvijek našlo nešto za svakog od onih koje je svakodnevno posjećivao.


Zvjezdan

Karizmatični Zvjezdan Linić (1941. - 2013.) bio je svećenik četrdeset šest godina. Oni koji su ga čuli barem jednom propovijedati ostali su pod snažnim dojmom njegovih riječi. Posebno su dirljivi bili duhovni seminari koje je fra Zvjezdan od 1996. godine održavao u kući susreta "Tabor" u Samoboru. Tisuće ljudi iz svih krajeva Hrvatske, ali i susjednih država, godišnje je pohodilo njegove seminare. Fra Zvjezdan za svakoga od njih nalazio je pravu riječ i mnogi su nakon njegovog seminara promijenili život, pronašli način kako se nositi s teškoćama, bolestima ili se riješili neke ovisnosti, a neki su i fizički ozdravili. Dokumentarac scenaristice i redateljice Ljiljane Bunjevac Filipović, Zvjezdan, emitiramo u četvrtak u 14:10.
Božićni program Hrvatskog radija

Sve programske sadržaje Hrvatske televizije i Hrvatskog radija bit će moguće pratiti izravno i odgođeno putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.Podrobnije podatke o božićnom programu Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskoga radija možete doznati na mrežnim stranicama raspored.hrt.hr.