Opstanak: Nestanak

7. rujna na HRT – HTV 1 u 21 sat

Broj novorođenih u Hrvatskoj je iz godine u godinu sve manji, a Hrvatska se istodobno suočava i s ozbiljnim problemom starenja populacije. Uz intenzivno iseljavanje, te negativne demografske činjenice dovode u pitanje održivost zdravstvenog, mirovinskog i svih ostalih sustava.

Mjere koje se poduzimaju za povećanja nataliteta nedovoljne su i manjkave, pa se primjerice iznos doplatka za djecu nije mijenjao dvadeset godina. Sve starija populacija na različite načine i u različitim uvjetima provodi svoju starost, a samo manjem broju omogućeno je da ima dostojanstvenu i aktivnu starost. Bili smo s majkama i sa starijim osobama u raznim dijelovima Hrvatske i Irske.
U 5. epizodi dokumentarne serije sudjeluju: prof. dr. sc. Anđelko Akrap - Katedra za demografiju, Ekonomski fakultet; doc. dr. sc. Marin Strmota - Katedra za demografiju, Ekonomski fakultet; Velimir Šonje - ekonomski analitičar, Arhivanalitika; Snežana Vuleta - ravnateljica Dječjeg vrtića "Pčelica" Vrgorac; Nikolina Kadežabek (41) - ravnateljica Doma Oaza; Julija Sabolić (100) - umirovljenica; Mirko Žagmešter (94) - umirovljenik.

Autor projekta i producent je Dubravko Merlić. Scenaristi su Dubravko Merlić, Željko Matić i Stjepan Šterc, redatelj Ivan Sikavica, direktor fotografije Ante Cvitanović, montažer Ivor Šonje, skladatelj Matej Merlić, montažer zvuka Tihomir Vrbanec, a urednik Krešimir Čokolić.
Produkcija: Castor Multimedia
Seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci je i dostupna.