Opstanak: Nestanak

30. prosinca na HRT - HTV 1 u 20:05

Većina zemalja, i razvijenijih i nerazvijenijih od Hrvatske, ima problem s odljevom stanovništva, no uspijeva ga nadomjestiti uvozom radne snage. Hrvatska se u tom segmentu nije iskazala jer nema jasnu useljeničku strategiju.

Demografi se zauzimaju za model selektivnog useljavanja koji osigurava brzo i jeftino integriranje useljenika. Budući da je demografski bazen BiH i bivše Jugoslavije isušen, Hrvatska se mora odlučiti za druge izvore radne snage. I dok strategije useljavanja nema, događa se nesustavno useljavanje.

Ekipa je posjetila Nepalce koji od proljeća 2019. u većem broju organizirano dolaze u sjeverozapadnu Hrvatsku, zatim s Ukrajincima, Nigerijcima i Japancima, koji su individualno došli u Hrvatsku. Svima se sviđa život u Hrvatskoj, ali ne mogu zaobići probleme s kojima se svakodnevno susreću građani ponedjeljak, HRT - HTV1,  30.12.2019.,  20.05,  Opstanak: Nestanak, dokumentarna serija (5/7) (kod. na sat.)  
 
U petoj emisiji - broj novorođenih u Hrvatskoj je iz godine u godinu sve manji, a Hrvatska se istodobno suočava i s ozbiljnim problemom starenja populacije. Uz intenzivno iseljavanje, te negativne demografske činjenice dovode u pitanje održivost zdravstvenog, mirovinskog i svih ostalih sustava. Mjere koje se poduzimaju za povećanja nataliteta nedovoljne su i manjkave, pa se primjerice iznos doplatka za djecu nije mijenjao dvadeset godina. Sve starija populacija na različite načine i u različitim uvjetima provodi svoju starost, a samo manjem broju omogućeno je da ima dostojanstvenu i aktivnu starost. Bili smo s majkama i sa starijim osobama u raznim dijelovima Hrvatske i Irske.

Sudjeluju: prof. dr. sc. Anđelko Akrap - Katedra za demografiju, Ekonomski fakultet; doc. dr. sc. Marin Strmota - Katedra za demografiju, Ekonomski fakultet; Velimir Šonje - ekonomski analitičar, Arhivanalitika; Snežana Vuleta - ravnateljica Dječjeg vrtića "Pčelica" Vrgorac; Nikolina Kadežabek (41) - ravnateljica Doma Oaza; Julija Sabolić (100) - umirovljenica; Mirko Žagmešter (94) - umirovljenik.

Autor projekta i producent je Dubravko Merlić. Scenaristi su Dubravko Merlić, Željko Matić i Stjepan Šterc, redatelj Ivan Sikavica, direktor fotografije Ante Cvitanović, montažer Ivor Šonje, skladatelj Matej Merlić, montažer zvuka Tihomir Vrbanec, a urednik Krešimir Čokolić.
Produkcija: Castor Multimedia
Seriju ćete moći pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.