Novogodišnji koncert iz Beča, prijenos

1. siječnja na HRT - HTV 1 u 11:10

Bečki filharmoničari i ovu Novu godinu priređuju tradicionalni svečani koncert s glazbom iz bogatog repertoara dinastije Strauss i njihovih suvremenika. Prvog siječnja 2020. navršit će se 62 godine otkako ORF taj "koncert nad koncertima" prati svojim televizijskim kamerama i odašilje ga u više od 90 zemalja svijeta.

Novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije 2020. prvi će put ravnati Latvijac Andris Nelsons, šef-dirigent orkestra Gewandhaus u Leipzigu i glazbeni ravnatelj Bostonskog simfonijskog orkestra.

Vedrim, no ujedno kontemplativnim programom Bečki filharmoničari pod Nelsonsovim vodstvom obilježit će mnoge obljetnice koje nas očekuju u godini 2020.

Valcerom "Veselite se životu" proslavit će se 150. godišnjica zgrade Musikvereina, a u povodu 250. rođendana Ludwiga van Beethovena čut ćemo nekoliko skladateljevih kontradansa. I film Georga Rihe u stanci koncerta, uz odabrane filharmonijske ansamble na različitim lokacijama u Beču i Donjoj Austriji, bit će posvećen Beethovenovoj obljetnici rođenja.

Redatelj TV prijenosa peti je put Michael Beyer. On je ujedno režirao i baletne umetke, snimljene u kolovozu 2019.

Prijenos na Hrvatskoj televiziji komentira Ivana Kocelj.