Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, tri puta na dan od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Danas je na rasporedu emisija naziva Sele li ptice. Ako vam nedostaje cvrkut ptica selica, poslušajte što rade u jezičnoj emisiji.

U emisiji Minijature za radoznale od 11:05, u ciklusu Iz arhiva i muzeja, saznajte što sve možete vidjeti na izložbi Stoljeće djeteta u Hrvatskoj - djetinjstvo i školovanje u 20. stoljeću, koja je nedavno otvorena u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu.Nakon što smo vam ove 2019. u emisiji Po vašem izboru svirali i na neki način i predstavili 51 novi album sa svjetske pop rock scene, u ovom posljednjem ovogodišnjem druženju predstavit ćemo album Western stars glazbenog "bossa" Brucea Springsteena, no danas ćemo slušati verziju albuma koju je Bruce snimio za istoimeni dokumentarni film i objavio krajem listopada.

U Diskografiji od 16:05 prisjećamo se nosača zvuka Classic Kennedy, izdanog 1999. pod etiketom EMI classics. Slušat ćete izbor najpopularnijih skladbi za violinu, u izvedbi vječnog enfant terriblea klasične glazbe, Nigela Kennedyja.

O čemu su djeca mudrovala u 2019. godini, prisjetit ćemo se u današnjim Mudricama od 17:45.


Foto: Dario Njavro za HRT

U Tragu vjere od 18:05 poslušajte što su biskupi poručili vjernicima za Božić. Apostolski nuncij u našoj zemlji nadbiskup Gorgio Lingua o svojem prvom Božiću u Hrvatskoj u poruci i božićnoj čestitki govorio je o praštanju, a uoči predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe poručio je: Europa će biti jaka ako bude znala svijetu prenijeti tajnu mira, a to je oprost. O najvažnijim događajima Zagrebačke nadbiskupije, pripremama za Susret Hrvtaske katoličke mladeži koji će se u svibnju održati u Zagrebu, o problemu iseljevanja i drugim temama u intervjuu Jasminki Perić govori zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

O fotomonografiji Tradicijsko ruho ogulinskog kraja, autorice Nikoline Luketić Delije, govorit ćemo u emisiji Iz hrvatske narodne baštine od 19:25.

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaku večer djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je rasporedu priča Kako je krpeni lutak tražio božićno drvce Jasminke Tihi Stepanić.

U večerašnjoj emisiji Metafore od 20:15 prisjetit ćemo se vrhunaca prve godine Metafore, ponovno ćemo poslušati neke pjesnike te čitati iz svježih poetskih knjiga.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 19:35 ne propustite emisiju Zvjezdana prašina. U prvom dijelu emisije pod nazivom Vokal Internacional sudjeluju Nancy Wilson, Michael Buble, Carmen Mc Rae i vokalni trio Lambert - Hendricks & Ross uz kvartet Mata Mathewsa i orkestre Billyja Maya i Davida Fostera.U Glazbenom magazinu iz serije Jazz i film predstavit ćemo glazbu iz filma Woodyja Allena Dani radija. U rubrici Swing time čut ćemo vokalne izvedbe Elle Fitzgerald uz orkestar Counta Basiea, a u prilogu Nezaboravni koncerti na programu je koncert Richarda Gallianoa s kvintetom Wintona Marsalisa posvećen legendarnim pjevačicama Billie Holiday i Edith Piaf održan 13. kolovoza 2008. na festivalu Jazz in Marciac. U završnom dijelu emisije pod naslovom Jazz do ponoći - jazz before midnight sudjeluju Aretha Franklin, Eddie "Lockjaw" Davis - tenor saksofon, Bill Evans - piano solo i Andre Previn - klavir uz gudački orkestar Davida Rosea.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 19 sati u božićnoj emisiji U hramu pjeva, čestitke za Božić upućujemo vam uz raskošne skladbe nekih od najvećih majstora vokalne glazbe renesanse. Kako je izgledalo božićno crkveno slavlje u velikim katedralama Venecije i Madrida u drugoj polovici 16. i početkom 17. stoljeća, kada su nastala neka od najspektakularnijih polifonih djela, dočarat će nam moteti Giovannija Gabrielija i Tomása Luisa de Victorie.Od 20 sati emisija Eurofest vas vodi na koncert New York Sound of a City, održan 8, kolovoza 2018. u Royal Albert Hallu u Londonu u izvedbi the Heritage Orkestra kojim ravna Jules Buckley.

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.