Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, tri puta na dan od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika.Zvučnim sažetkom prisjećamo se nekih od ovogodišnjih jezičnih promišljanja.Stup - pa što?! Međutim, stup nije samo puki podupirač. Sa stupom počinje arhitektura! O tome poslušajte u emisiji Umjetnost u mreži od 10:08.

Tko su inojezični govornici hrvatskoga jezika koji žive u Republici Hrvatskoj? Što im znači hrvatski jezik i kakav je njihov odnos prema njemu? Kako ih doživljavaju drugi i u kolikoj se mjeri ta slika temelji upravo na njihovu jeziku? Tim se pitanjima u svojim istraživanjima jezičnog identiteta inojezičnih govornika hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj bavi današnja gošća emisije Jezik i predrasude, od 13:30 dr. Ana Grgić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Vladimira Vidrića Notturno. Kratka radiofonska forma Notturno dobila je drugu nagradu na festivalu Grand Prix Nova 2017. u Bukureštu u kategoriji malih formi.


Foto: Dario Njavro za HRT

U ciklusu Oda-birano od 18:15 donosimo dokumentarno-glazbenu priču u kojoj slavna pjevačica Katia Guerreiro govori o svojim počecima u glazbi i otkriva dušu mističnoga fada. U razgovoru o zadivljujućem početku njezine glazbeničke karijere, te o istini koju pjeva iz duše, Katia Guerreiro objasnila nam je što je to fado te kako je fado promijenio njezin život.

U emisiji Iz hrvatske narodne baštine od 19:25 govorit ćemo o Silvestrovu i hrvatskim običajima kojima se ispraća stara i dočekuje nova godina, te slušati tradicijske pjesme iz raznih dijelova Hrvatske.

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaku večer djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Ludi lampion.

Prigodni novogodišnji program možete slušati od 20:15 do 2 sata poslije ponoći. Donosimo pregled svih važnijih sportskih događaja u protekloj godini te obilje raznolike glazbe za dobro raspoloženje.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Samo pozitivno ili smiješno! Dobro nam došli u zadnji ovogodišnji Konvoj od 10 sati. Odvozimo ga zajedno i sretno uz Dubravku Družinec-RicijašTreći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 16:30 preslušavanje povijesnih koncertnih i studijskih snimki ostvarenih u produkciji Hrvatskoga radija nastavljamo još jednom emisijom posvećenom Zagrebačkom kvartetu uz 100. obljetnicu osnutka.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)

Od 21 sat novogodišnja A strana pomoći će vam donijeti novogodišnju odluku, u 2020. morate ući raspjevani i rasplesani. Budite dio glazbenog vremeplova A strane. Prepustite se glazbi koja će one starije podsjetiti na prošle sretne trenutke, a one mlađe rasplesano uvesti u ludu novogodišnju noć. Jer Duško Ćurlić, Ivan Vukušić, bend, plesači i mladi pjevači rasplesali su goste A strane: Frajle, Marka Tolju, Natali Dizdar, Vannu, Psihomodo pop, Nenu Belana, Željka Krušlina Krušku, Vladu Kalembera, Vatru i Jasnu Zlokić.Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)

U 20:05 dramom Braća vjetra u kojoj glavne uloge imaju Jean Reno i Manuel Camacho, počinje filmski maraton  u sklopu kojega pogledajte i komediju Znojem do love, akcijsku komediju Dobri momci, romantičnu komediju Svi su ludi za Mary te dramu s elementima bajke Srebrni pastuh.

U videonajavi pogledajte što još izdvajamo s Trećeg programa Hrvatske televizije.

Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.