Arabija s Levisonom Woodom: Doline iz davnina

26. lipnja na HRT – HTV 2 u 20:05 (12)

Levison Wood istražuje Bliski istok na dosad najambicioznijem putovanju. Ekspedicija je to od osam tisuća kilometara po najopasnijoj regiji na Zemlji. On želi zaroniti u život tamošnjeg stanovništva i preispitati mitove i stereotipove koji muče taj dio svijeta.

Pridružite mu se dok izbjegava ratne zone, prelazi opjevane pustinje i slijedi tragove svojih junaka iz djetinjstva te istražuje nade i stvarnost nevjerojatne palete likova koje susreće po putu.

U ovoj epizodi, nakon zastrašujuće diverzije u piratskim vodama i oko Afričkog roga, Levison dolazi u tajanstvenu kraljevinu Saudijsku Arabiju. Putuje od divljih plemenskih posjeda na jugu pokraj duhovnoga središta Meke pa do progresivne metropole Jidde i dalje na povijesna ratišta na sjeveru.

Lev je dospio na mali dau koji pluta negdje po Adenskome zaljevu. Izjalovio mu se plan da izravno iz Jemena prijeđe u Saudijsku Arabiju, pa sad mora putovati oko Afričkog roga. U Somaliji će čekati vizu koja kasni, ali najprije mora prepoloviti opasno more po kojem harače somalijski pirati.

Po dolasku u Somaliju Leva optužuju da je strani agent, pa mora krenuti na zapad preko Somalilanda u Džibuti. Džibuti je mjesto iz kojeg imigranti odlaze u Saudijsku Arabiju. Ondje se Lev prepušta lokalnoj kulturi, kuša delikatese i druži se s ovisnicima o khatu. Nakon nekoliko dana napokon dobiva vizu za ulazak u Saudijsku Arabiju.