Ana Karenjina - Priča Vronskog

12. siječnja na HRT - HTV 2 u 21:45 (12)

Rusko-japanski rat 1904. Mandžurija. Voditelj bolnice Sergej Karenjin doznaje da je ranjeni grof Vronski čovjek koji je upropastio njegovu majku Anu Karenjinu. Bez ikakvih iluzija i ne očekujući odgovore, Karenjin dolazi Vronskom i postavlja mu pitanje koje ga mori cijeli život.

Što je natjeralo njegovu majku da prijeđe granicu? Nakon određenog oklijevanja Vronski pristane ispripovijedati priču o svojoj tragičnoj ljubavi prema Ani Karenjinoj, napomenuvši da se ljudi sjećaju samo onoga što izaberu. Uronjen u prošlost, Vronski ponovno prosuđuje priču otprije trideset godina.

U ovoj ruskoj seriji od osam epizoda riječ je o slobodnoj adaptaciji istoimenog romana Lava Nikolajeviča Tolstoja spojenoj s publicističkom pripovijesti "U japanskom ratu" i ciklusom "Priče o japanskom ratu" Vikentija Veresajeva.

U 1. epizodi:
Rusko-japanski rat u Mandžuriji. Poljska bolnica povlači se skupa s vojskom. U metežu nestanu glavni liječnik i nadzornik bolnice, pa viši asistent Sergej Karenjin mora preuzeti upravljanje. Za novi položaj bolnice izabiru jedno zabačeno kinesko selo. Osoblje paralelno uređuje dijelom razorene nastambe te previja i operira ranjenike, koji neprestano pristižu. Uskoro vojni liječnik dovede dvojicu ranjenih časnika iz glavnog stožera i zamoli Karenjina da posebno obrati pozornost na pukovnika - velika zvjerka. Karenjin ga osobno operira. Poslije operacije zamjenik zapovjednika u pozadini zamoli Sergeja Karenjina da pukovnika, grofa Alekseja Kiriloviča Vronskog, smjesti u odvojenu sobu i pripazi na njega. Saznavši ime čovjeka kojega je upravo operirao, Karenjin je osupnut.

Ujesen 1872. godine Vronski dolazi na kolodvor dočekati majku, groficu Vronski. Na peronu mu se obrati Stiva Oblonski, koji dočekuje sestru Anu Karenjinu. Vlak stigne, Vronski uđe u majčin odjeljak i ondje ugleda Anu. Grofica je vrlo zadovoljna putovanjem s Anom i kaže da Anu silno muči rastanak sa sinčićem.

U seriji glume Elizaveta Bojarska (Ana Karenjina), Maksim Matvejev (Vronski), Kiril Grebenščikov (Sergej Vronski), Vitalij Kiščenko (Karenjin). Scenarij i režiju potpisuje Karen Šahnazarov.