Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, u 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govorenje i pisanje hrvatskoga jezika. I današnji jezični savjet ugađamo na tonskom pultu, a vi ga namjestite na pravu frekvenciju.

U emisiji Minijature za radoznale od 11:05, u ciklusu Iz arhiva i muzeja, s ravnateljicom Hrvatskoga školskog muzeja u Zagrebu dr. Štefkom Batinić razgovaramo o tome kako su se u 20. stoljeću promijenile odgojne i obrazovne prakse i društveno stajalište prema djetetu.U ovotjednoj emisiji Oko znanosti poslušajte priču o najvećoj školjci Jadrana - periski, koja je zbog svoje ljepote zaštićena zakonom od 1977. godine. Populacija joj se u međuvremenu oporavila, no posljednjih godina prijeti joj nestanak zbog parazita koji je prisutan u svim morima mediteranskog kruga. Priču o periski koju je zabilježila Maja Raguž poslušajte od 11:12.

Zašto je važno da snijeg pada dok su praznici i zašto je važno saditi drveće? U Mudricama od 11:40 djeca mudruju što je njima u životu važno.

U posljednje se vrijeme sve više ljudi žali na bol u donjem dijelu dlana. Najčešći je uzrok tome tzv. sindrom karpalnog tunela ili kanala. Danas se taj sindrom uspješno liječi, najčešće fizikalnom terapijom, ali za to je potrebno na vrijeme prepoznati simptome i što prije početi s liječenjem. Sindrom karpalnog kanala tema je današnje emisije Znanjem do zdravlja od 13:30.


Foto: Dario Njavro za HRT

U Tragu vjere od 18:05 govorimo o miru kao dragocjenom dobru i cilju prema kojem treba težiti, što ističe papa Franjo u poruci za Svjetski dan mira koji je obilježen prvoga dana nove godine. Ekumenska zajednica iz Taizea okupila se u Wroclawu mlade koji su novu godinu dočekali pjesmom i molitvom. Novogodišnju noć u molitvi su proveli i mladi iz cijeloga svijeta okupljeni u Međugorju. U Zagrebu je počela Katehetska zimska škola za vjeroučitelje u osnovnim školama.

U emisiji Iz hrvatske narodne baštine od 19:25 slušat ćemo kolende u klapskoj izvedbi s albuma Došli smo vam kolendati.

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svakodnevno djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu indijska bajka Pobožni mačak.

U prvom satu prve ovogodišnje Metafore od 20:15 ugostit ćemo urednika Beatbiblioteke Hrvatskog društva pisaca Kruna Lokotara. U nastavku čitamo pjesme i zapise Alena Ginsberga iz knjige Kozmopolitski pozdravi. Knjigu je za Beatbiblioteku preveo i priredio Vojo Šindolić

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2) 
Od 19:35 možete pratiti glazbeno dokumentarnu emisiju iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda Zvjezdanu prašinu.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 16:35 pratimo snimku koncerta održanog u dvorani Berlinske filharmonije 3. listopada 2019. Izniman je doživljaj čuti djela Mozarta i Haydna u izvedbi Berlinske filharmonije pod ravnanjem mađarskog maestra Adama Fischera, koji je tijekom karijere simio sve simfonije tih bečkih majstora, uz solisticu Juliu Lezhnevu, rusku sopranisticu koja se specijalizirala za izvedbe glazbe 18. stoljeća. Na rasporedu su 36. simfonija Linz i koncertna arija Ch'io mi scordi di te W. A. Mozarta, te 104. sifonija Londonska J. Haydna.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)

Od 20:05 pogledajte britanski film Pravi trenutak. Romantična komedija/drama priča je o mladiću koji može putovati kroz vrijeme i pokušava promijeniti svoju prošlost ne bi li tako poboljšao budućnost. Pravi trenutak začudan je film redatelja Richarda Curtisa, a kritičari su ga ocijenili vrlo pozitivno govoreći o njemu da je "mek i ugodan".

Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)

Od 21 sat emitiramo film fantastike o dogodovštinama polaznika škole za čarobnjake Harryja Pottera i njegovih prijatelja - Harry Potter i odaja tajni.Scenarij ostvarenja o najslavnijem mladom čarobnjaku potpisuje Steve Kloves prema romanu J. K. Rowling. Redatelj je Chris Columbus.

U videonajavi pogledajte što izdvajamo s Trećeg programa Hrvatske televizije.

Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.