Opstanak: Ostanak

9. rujna na HRT – HTV 1 u 21 sat

Sedma, posljednja epizoda dokumentarne serije "Opstanak" sažima bitne točke iz prethodnih epizoda te propituje ideje koje bi mogle dovesti do kvalitetnijeg života onih koji su ostali i povratka onih koji su se iselili.

Bit će riječi i o pokušajima dosadašnjih vlada da se u Hrvatskoj provedu demografske mjere te kakav je odnos državnih institucija prema demografiji. Prikazat ćemo i pozitivne primjere nekih lokalnih zajednica, koje su, svjesne problema, poduzele aktivnosti i programe koji donose rezultate.

S nekolicinom eksperata analizirat ćemo koji su izvori i načini rješavanja demografske problematike uz pozitivne primjere pojedinaca i tvrtki koji su pronašli kvalitetan način ostanka u Hrvatskoj.

Sudjeluju: prof. dr. sc. Ivan Koprić - Katedra upravne znanosti, Pravni fakultet; Davor Huić - konzultant i direktor Briefing komunikacija, predsjednik udruge Lipa; Richard Grieveson - zamjenik direktora u WIIW-u (Bečki Institut za Internacionalna Ekonomska Istraživanja); Ciaran Cannon - irski ministar Države za dijasporu i internacionalni razvoj; Zvonimir Kalić - poljoprivrednik s OPG-om na bazi industrijske konoplje; Jovan Božić - poljoprivrednik; Tuga Tarle - hrvatska diplomatkinja, promotorica hrvatske kulture, književnica.

Autor projekta i producent je Dubravko Merlić. Scenaristi su Dubravko Merlić, Željko Matić i Stjepan Šterc, redatelj Ivan Sikavica, direktor fotografije Ante Cvitanović, montažer Ivor Šonje, skladatelj Matej Merlić, montažer zvuka Tihomir Vrbanec, a urednik Krešimir Čokolić.
Produkcija: Castor Multimedia
Posljednju nastavak pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj je videoteci serija i dostupna.