Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, u 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govorenje i pisanje hrvatskoga jezika. Do kad je jutro, a kad počinje večer? Je li gdje propisano kako se kada pozdravlja?Od 9:30 možete pratiti prijenos Bogoslužja u povodu proslave Božića prema julijanskom kalendaru iz Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Što je konceptualna leksikografija? Koja je razlika između abecednih rječnika i tezaurusa? U emisiji Jezik i predrasude od 13:30, dr. Anja Nikolić Hoyt iz Zavoda za lingvistička istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, voditeljica projekta Somatski tezaurus hrvatskoga jezika, u prvoj emisiji ciklusa posvećenog konceptualnoj leksikografiji, otkriva nam ovo fascinantno područje jezikoslovne znanosti koje na osobit način propituje veze jezika, uma i stvarnosti.


Foto: Dario Njavro za HRT

U terminu Malih formi od 18:05 čut ćete djelo Sanje Lovrenčić Pjevanja Male Sirene. Pjesnikinja Lovrenčić na svoj način piše nastavak poznate bajke Hansa Christiana Andersena, stvarajući osebujnu, pomalo feminističku inačicu kultnoga lika nesretne djevojke ribljega repa koja traži svoj glas.

Ciklus Oda-birano od 18:15 ponovno donosi rad Srđana Nogića o arheoakustici svetih mjesta. Emisija Arheoakustika svetih mjesta donosi tumačenja zvučnih i vibracijskih pojava uvjetovanih pozicijom i izvedbom, te njihovih efekata. Detalje u razgovoru doznajemo od istraživača arheoloških objekata Domagoja Nikolića.

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaku večer djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Gruda za svakoga.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

U emisiji Ovo malo duše od 18:35 gošće su predstavnice udruge Ozana iz Zagreba, Ivana Ćurčić i Sandra Kerovec. Riječ je o udruzi koja od 1991. godine s brojnim projektima i programima inkluzije, kreativnim radionicama, ali i suradnjama s institucijama, pridonosi kvaliteti življenja osoba s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima, te senzibilizira javnost o mogućnostima onih koji nas trebaju.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

U terminu Dokumentarne radio drame od 14 sati premijerno emitiramo djelo Irene Plejić Premec i Hrvoja Hanzeca Zaboravljeni jezik. 1898. godine, prilikom gradnje lokalne ceste na otoku Krku, eksplodirala je cestarska mina. Tada je smrtno stradao samo jedan čovjek, sedamdesetsedmogodišnji Antonio Udina zvani Burbur. Bio je to jedini čovjek koji je još poznavao i govorio veljotski, stari romanski dijalekt otoka Krka. Mnogo godina nakon Burburove smrti, dvojica zaljubljenika u starinu krenut će tragovima mrtvog jezika koji će ih odvesti na začudno putovanje puno novih otkrića. Otkuda Burbur u stihovima španjolskih pjesnika od kojih će jedan zapisati kako "svi u sebi nosimo jedan mrtav jezik"? Priča o potrazi za veljotskim na svojem će kraju dobiti još jedan začudan obrat, zbog kojega ćemo se morati upitati možemo li doista znati kada i kako umire jedan jezik.U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.