Amerikanci - peta sezona o ZOI u Sarajevu

Četvrtak na HRT - HTV2 u 23:25

Radnja pete sezone izvrsne dramske serije Amerikanci, u trajanju od 13 epizoda odvija se između veljače i kolovoza 1984. godine, pa obuhvaća nama poznato razdoblje od XIV. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, do gafa američkog predsjednika Ronalda Reagana "Počinjemo bombardiranje za pet minuta".


U prvoj epizodi naziva Zlatno žito Philip i Elizabeth preuzeli su nov paravan: Brad i Dee Eckert, roditelji posvojena sina iz Vijetnama, srednjoškolca koji se zove Tuan. Tuan se sprijateljio s Pašom Morozovim, tinejdžerom koji je nedavno emigrirao iz Sovjetskog Saveza.

Podsjetimo, ovo je priča o Elizabeth (Keri Russell) i Philipu Jennings (Matthew Rhys). To dvoje agenata KGB-a predstavljaju se kao američki bračni par koji živi u Falls Churchu u Virginiji, predgrađu Washingtona, sa svojom djecom Paige (Holly Taylor) i Henryjem (Keidrich Sellati). Njihov susjed Stan Beeman (Noah Emmerich) agent je FBI-a koji radi u protuobavještajnoj službi. Prva sezona započinje nedugo nakon inauguracije predsjednika Ronalda Reagana u siječnju 1981. Šesta sezona završava u prosincu 1987., netom prije nego što su čelnici Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza potpisali Sporazum o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa.

Tijekom emitiranja kritičari su držali da je serija među najboljima tada prikazanima. Osvojila je dvije nagrade Peabody, pet nagrada Udruge televizijskih kritičara i dvije nagrade Critics 'Choice Television Award za najbolju dramsku seriju. U završnoj sezoni Matthew Rhys osvojio je Emmy za najboljega glavnoga glumca u dramskoj seriji, a izvršni producenti Joel Fields i Joe Weisberg osvojili su Emmy za najbolji scenarij dramske serije, kao i Zlatni globus za najbolju televizijsku dramsku seriju. Serija je ukupno nominirana za 85 nagrada, a osvojila ih je 25.

U seriji glume Keri Russell, Matthew Rhys, Lev Gorn, Annet Mahendru, Susan Misner, Costa Ronin, Keidrich Sellati, Holly Taylor, Richard Thomas, Alison Wright, Noah Emmerich, Frank Langella, Ivan Mok.