Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, u 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govorenje i pisanje hrvatskoga jezika. Baba u jeziku ima toliko da neke čak i nisu stale u ovu epizodu.

Izložbom Udruženja Zemlja u zagrebačkoj galeriji Klovićevim dvorima obilježava se devet desetljeća od osnutka te grupe. Nekoliko godina povjesničar umjetnosti Petar Prelog proučava rad Grupe Zemlja, pa ćemo o toj izložbi, ali i o drugim područjima kojima se on bavi, razgovarati u Kulturnom kolokviju od 9:30.


Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Povijest četvrtkom od 10:08 govorit ćemo o najglasovitijim misterijama starog svijeta  -onima koje su održavane u čast božica Demetre i Perzefone. 

Kako je nemilosrdni Hamurabi kažnjavao one koji su se ogriješili o pravila u vezi s korištenjem vode? Kako su kažnjavali kradljivce vode u srednjovjekovnom Dubrovniku? Tko je na Mljetu čistio potoke? Pravna zaštita voda tijekom stoljeća tema je emisije Slovo zakona od 11:12.

Jon Gridick cijeli život educira blues glazbenike i podučava sviranje usne harmonike. Njegove knjige i ostali edukacijski materijali postigli su milijunske naklade. Tek se u šestom desetljeću diskografski aktivirao, a u emisiji Po vašem izboru od 12:20 danas slušamo njegov aktualni, drugi studijski album Love At The All Night Cafe.Sigurno su jedni od najposjećenijih objekata u proteklom razdoblju bile crkve. Emisiju Iskustvo prostora posvećujemo zagrebačkim crkvama. Deseci crkvenih tornjeva paraju nebo nad gradom, a među njima s više od stotinu metara posebice se ističu oni zagrebačke Katedrale. O toj prema svemu najraskošnijoj crkvi, ali i o drugima u starome Zagrebu, govorimo od 16:05.

Jesu li se u filmu One su bombe redatelja Jaya Roacha uspješno spojili filmska izvedba i atraktivnost istinitih događaja prema kojima je to ostvarenje snimljeno? Što nam, osim zvjezdane glumačke ekipe predvođene Julianne Moore i Michelle Williams, nudi drama Nakon vjenčanja? Na ta pitanja odgovaramo u emisiji Licem u lice od 16:30. Čut ćete i razgovor s novim programskim voditeljem kultne dvorane zagrebačke Kinoteke Mariom Kozinom.Na Drugom programu Hrvatske televizije i na Prvom programu Hrvatskoga radija od 19 sati možete pratiti prijenos svečanog koncerta u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije iz Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Koncertom će ravnati proslavljeni dirigent Ivan Repušić, a nastupit će orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Arije iz najpoznatijih svjetskih i domaćih djela izvest će solisti Valentina Fijačko Kobić, Ivana Lazar, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Ljubomir Puškarić i Luciano Batinić.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

U emisiji Homo sapiens od 12:35 gost je hrvatski glumac koji je 50 godina nakon što je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti dobio Nagradu hrvatskog glumišta za životno djelo - Krunoslav Šarić.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Zločin koji se u proljeće 1940. dogodio u šumama u blizini grada Katyna, nedaleko Smolenska gdje se nalazilo i odmaralište sovjetskog Ministarstva unutrašnjih poslova, još uvijek predstavlja kamen smutnje u poljsko-ruskim odnosima. Strahotnost ovog zločina uznemirila je onodobnu javnost te je u travnju 1943. formiran Međunarodni liječnički odbor da ispita okolnosti smrti katynskih žrtava. Jedan od članova tog odbora bio je i hrvatski patolog svjetskog glasa dr. Eduard Miloslavić. Sovjetska strana sve do 1990. uporno je negirala bilo kakvu svezu s masovnim ubojstvima poljskih časnika u Katynskoj šumi, a zločin u Katynskoj šumi i danas predstavlja svojevrsnu kontroverzu. Stoga u današnjim Povijesnim kontroverzama od 14:30 razgovaramo o zločinu u Katynu i ulozi dr. Miloslavića u razotkrivanju tog zločina, a naš sugovornik je dr. sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)

Kažu da je najteže doći do prvog milijuna, no i ovog četvrtka kod nas se do njega može doći u samo 15 koraka. A kad malo zapne – zovite džokera, pitajte publiku ili uzmite pola-pola. Tko želi biti Milijunaš? na rasporedu je u 20:05.

Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)

U showu Kuhan i pečen natječu se Marko, Goran, Anamarija i Andrea. Pomažu im Ivan Erak i David Skoko. Tko će pobijediti? Saznajte u emisiji koju emitiramo u 20:20.

U videonajavi pogledajte što izdvajamo s Trećeg Hrvatske televizije.

Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.