Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, u 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Jutarnja tjelovježba itekako je dobrodošla, ali u današnjem jezičnom savjetu nikako ne preporučujemo da pri vježbanju upotrebljavate bučice.O hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije govorimo u emisiji U mreži Prvog od 7:30. Analizirat ćemo koje se prilike otvaraju za hrvatske poduzetnike, te kako šestomjesečno predsjedanje iskoristiti za promociju našeg gospodarstva na zajedničkome europskom tržištu. Gostuju savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić, pomoćnik direktora Sektora za međunarodne poslove i EU Hrvatske gospodarske komore Marko Babić, te ekonomski analitičar Damir Novotny. Emisiju uređuje i vodi Mirjana Grahovac.

Emisija Slušaj kako zemlja diše od 10:08 vodi vas u Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu na zanimljivu izložbu Superorganizam – snaga života socijalnih kukaca.

U emisiji Minijature za radoznale od 11:05, u ciklusu Iz arhiva i muzeja, predstavljamo zbirku igračaka Hrvatskog školskog muzeja u Zagrebu. U Mudricama od 11:40 djeca mudruju o tome što je to radio te što se sve u vrtiću radi.

Koliko je štetna za zdravlje tzv. liposukcijska dijeta? Zašto nije dobro njegovati tzv. pivski trbuh? Kako se na zdrav način mogu gubiti kilogrami? Zbog čega bismo se trebali kloniti dijeta u kojima je prehrana monotona, a čovjek gladan? To su samo neka pitanja na koja odgovaramo u emisiji Znanjem do zdravlja od 13:30.


Foto: Dario Njavro za HRT

Što papu Franju očekuje ove godine, koje zemlje planira posjetiti, koje dokumente i smjernice izdati? Koji su veliki projekti i događaji pred Katoličkom crkvom u našoj zemlji? Biskupi poslali čestitku novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću. Teme su to Traga vjere, emisije koju emitiramo od 18:05.

U emisiji Iz hrvatske narodne baštine od 19:25 govorimo o 16. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava, održanom krajem studenoga u gradu Sisku i slušamo snimke ansambala koji su nastupili u kategoriji izvorne pučke glazbe.

Od 19:50 Priča za laku noć svaku večer uvodi djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu Vjetrovira priča.U prvom satu emisije Metafora od 20:15 ugostit ćemo pjesnikinju i glumicu Ivanu Buljan Legati i čitati poeziju iz njezine nedavno objavljene zbirke Dover. U drugom satu emisije čitamo poeziju suvremenih hrvatskih pjesnika. 

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 14 sati Sunčani sat realizira se iz Karlovca. Javna ustanova Aquatika – slatkovodni akvarij u Karlovcu namijenjena je prije svega djeci i mladima, učenicima, znanstvenicima, akvaristima, te lokalnom stanovništvu, kako bi se razvijala svijest o iznimnoj biološkoj raznolikosti te dobro podučavalo korisnike kako na održiv način iskoristiti iznimna prirodna bogatstva Hrvatske u funkciji turizma.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Milan Kundera zacijelo je najvažniji češki emigrantski pisac dvadesetog stoljeća. Romane kojima je stekao svjetsku slavu napisao je šezdesetih i sedamdesetih godina na češkom jeziku, a njegovi zapaženiji naslovi iz tog razdoblja su Šala i Nepodnošljiva lakoća postojanja.Od početka devedesetih Kundera piše isključivo na francuskom. Francuskoj fazi pripada i njegov roman Identitet kojemu posvećujemo emisiju Do korica od 22:03. O Identitetu piše Dragan Jurak. Ulomak iz romana u prijevodu Ane Prpić pročitat će Zoran Čubrilo

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.