Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, u 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Većina priručnika daje prednost pridjevu "latinskoamerički", ali u jednom smo našli i malu razliku u značenju u odnosu prema pridjevu "latinoamerički".U Susretu u dijalogu od 9:05 raspravljamo o Crkvi i izborima, nakon što su iza nas izbori za predsjednika RH. Jesu li se biskupi i ostali crkveni dostojanstvenici svrstali uz kojeg kandidata u 1. i 2. krugu predsjedničkih izbora? Ako da, uz kojeg i zašto? Mogu li biskupi i svećenici utjecati na izborne rezultate? Što je sadržaj čestitki biskupa izabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću? Što vjernici očekuju od predsjednika države? Biraju li predsjednika prema vjerskim i svjetonazorskim vrednotama i pogledima ili ne? O tome raspravljaju glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić, urednica Programskog odjela Religija Hrvatske televizije Antonia Hrvatin Roth i docent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, publicist Boris Beck.

U kojoj su vezi medijska pismenost i nasilje među djecom i mladima te zašto je važno naučiti kritički gledati filmove, teme su emisije Izvan okvira od 10:08.

U prvom Oporbenom zarezu u novoj parlamentarnoj sezoni gost je predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Je li pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima vjetar u leđa SDP-u na parlamentarnim izborima i kakva bi mogla biti strategija izborne suradnje s drugim oporbenim strankama, kako se Klub SDP-a pripremio za novu parlamentarnu sezonu, koja počinje aktualnim prijepodnevom, ali i raspravom o SDP-ovom zahtjevu za opoziv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, i koje će teme SDP nametati u posljednjoj godini ovog saborskog saziva, neke su od tema emisije koja je na rasporedu od 15:30.


Foto: Dario Njavro za HRT

Umjetnica Vlasta Delimar obilježava 40 godina umjetničkoga djelovanja u zagrebačkom Meštrovićevu paviljonu i izložbom pod nazivom 40 godina art ljubavi Vlaste Delimar. O njezinu dugogodišnjem propitivanju tijela, intimnosti, društvenog okruženja i ljudskih odnosa kroz provokativne i snažne performanse doznajemo više u Kretanju točke od 16:30.

Od 19:50 Priča za laku noć svaku večer uvodi djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Puste želje.

U Pomorskoj večeri koja se od 20:15 realizira iz HRT-ova studija u Dubrovniku uz ostalo govorimo o utjecaju nove krize na Bliskom istoku na pomorski promet u tom dijelu svijeta! Propitujemo i kada će se ostvarenim prometom i konkurentnošću Luka Ploče približiti svojim potencijalima ostvarenim kroz dugogodišnja ulaganja?
Tema su i nova znanstvena istraživanja podmorja u funkciji zaštite morskog okoliša.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 20:30 možete pratiti prijenos rukometne utakmice s Europskog prvenstva Hrvatska - Srbija.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 15:15 tema Okruglog stola ponedjeljkom je pojačani sukobi između SAD-a i Irana. Nakon ubojstva iranskoga generala Kasema Sulejmanija, sukobi između SAD i Irana nastavili su se pojačavati iranskim raketnim napadom na američke vojne baze u iračkoj zapadnoj provinciji Anbaru, u kojoj su uz iračke, raspoređeni i američki vojnici te pripadnici snaga američke koalicije. Koji su glavni geopolitički motivi pojačanja sukoba između Irana i SAD? Koje su posljedice za regionalnu i međunarodnu stabilnost i globalni mir? O tim i drugim pitanjima govore prof. dr. sc. Esad Prohić, bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Iranu i Zoran Meter, novinar, analitičar i stručnjak za Bliski istok i Rusku federaciju.U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.