Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Važno je znati što nam je subjekt, čak i ako ga nema. Subjektnoj problematici posvećujemo čak tri emisije.

U Prvoj crti od 9:30 donosimo priče pakračkih invalida Domovinskoga rata koji su dobar primjer kako se i uz visoki postotak invaliditeta čojek može nositi s svakodnevnim problemima fizičke i psihičke naravi. 70 postotni invalid najpoznatijih proizvođača proizvoda iz vlastitog kupinjaka, a članovi Streličarskog kluba Kuna Pakrac godišnje se takmiče na 25 sezonskih i dvoranskih natjecanja i redovito osvajaju zlatne i srebrne medalje.

U emisiji Umjetnost u mreži od 10:08 govorimo o glini i o tome što sve od nje može nastati.


Foto: Dario Njavro za HRT

Što je konceptualna leksikografija? Koja je razlika između abecednih rječnika i tezaurusa? U emisiji Jezik i predrasude od 13:30, dr. Anja Nikolić Hoyt iz Zavoda za lingvistička istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, voditeljica projekta Somatski tezaurus hrvatskoga jezika, u prvoj emisiji ciklusa posvećenog konceptualnoj leksikografiji otkriva nam ovo fascinantno područje jezikoslovne znanosti koje na osobit način propituje veze jezika, uma i stvarnosti.

Ciklus Oda-birano od 18:15 predstavlja zanimljivo promišljanje o odnosu fiktivnog lika iz drame Amadeus Petera Shaffera i istoimenoga kultnog filma Miloša Formana te stvarne povijesne osobe Wolfganga Amadeusa Mozarta. Radi se o tekstu Petera Browna koji otkriva detalje kojima se fikcija odmiče od historiografskih činjenica, koji se u ovoj radiofonskoj objavi pod naslovom Amadeus protiv Mozarta prepleće s ulomcima Mozartove glazbe te nekim zvučnim bilješkama iz poznatog Formanova filma.

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaku večer djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Zeleni patuljak Une Radić.Povjesničar književnosti, kritičar, esejist, novinar, teatrolog Ivo Hergešić dao je 1966. intervju Ivani Barbarić za emisiju Na Zajedničkom valu – lice s fotografije. Urednik te emisije koju imate priliku poslušati u Zaboravljenim glasovima od 20:15 bio je Drago Britvić.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Dnevni radijski show Drugi dio dana od 16 sati, emitiran u vrijeme odlaska s posla i boravka u automobilu,  donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija na rasporedu je snimka koncerta violinista Martina Krpana i orguljaša Mihovila Buturića, sudionika 16. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru 2019.

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.