Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Putujemo svijetom i rješavamo po jednu geografsku jezičnu dvojbu u Istočnoj Aziji, u Africi i u Zapadnoj Europi.U emisiji Slušaj kako zemlja diše od 10:08 predstavljamo nove projekte u Parku prirode Papuk među kojima je jedinstveni edukativni centar Kuća Panonskog mora.

Jeste li znali da su mikrobi svuda oko nas, u zraku, u vodi, u nama i na nama? Toliko su sićušni da ih milijuni mogu stati na vrh igle, ali i važni jer bez njih ne bi bilo ni života na Zemlji. Baš o njima govorimo u emisiji Oko znanosti od 11:12.Kakve nam sve radosti donosi zima ispričat će nam najmlađi u ovotjednim Mudricama od 11:40.

Nakon što su tinejdžerski idoli One Direction poharali glazbene ljestvice i oduševljavali milijune širom svijeta, četvorka se okrenula svojim solo karijerama, a onaj od kojega se najviše očekivalo bio je Harry Styles. Debitantski solo album nazvan jednostavno Harry Styles objavio je u svibnju 2017. osvojivši vrh top liste i u Americi i u Britaniji, a prije mjesec dana stigao nam je i njegov drugi studijski uradak Fine line kojega možete slušati u emisiji Po vašem izboru od 12:20.

U emisiji Znanjem do zdravlja od 13:30 predstavljamo knjigu prof.dr. Dubravka Habeka Podneblje nadzemlja u kojoj opisuje stvarne ljude i događaje u jednoj bolnici ali s izmijenjenim imenima.


Foto: Dario Njavro za HRT

Kako temu stradanja i smrti u svojem poetskom djelu oblikuje Andrijana Kos Lajtman? Na koji način nastavlja na poeziju Darka Cvijetića i zašto baš pjesništvo treba govoriti o takvim temama? Doznajte to u Kutiji slova od 16:30 u kojoj govorimo kako su dvojica Zadrana, fotograf Stipe Surać i pisac i filozof Bruno Ćurko, odlučili putem priča i slika sačuvati poznate mediteranske simbole za sljedeće generacije i napravili knjigu koja je spoj leksikona, zabave i digitalne tehnologije.

Umirovljeni papa Benedikt 16. ogradio se od suatorstva s kardinalom Sarahom nad knjigom koja govori o celibatu, a što je u javnosti protumačeno kao sukob dvojice papa. Počinje ekumenska molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Zadrani su proslavili blagdan svoje nebeske zaštitnice svete Stošije. Teme su to emisije Trag vjere koju poslušajte od 18:05. Čut ćete i kako se možete prijaviti za 11. Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu.

Od 19:50 Priča za laku noć svaku večer uvodi djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Iz života mrava.U prvom satu emisije Metafora od 20:15 ugostit ćemo pjesnika Marka Tomaša, bit će to zgodna prilika da čujemo jednog od najosebujnijih govornika vlastitih stihova. U nastavku emisije čitamo poeziju Mile Stojića objavljenu u knjizi Utjehe ovdje nema.
Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Glazbeno dokumentarna emisija iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda Zvjezdana prašina na rasporedu je od 19:35.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati Hrvatski se radio po petnaesti put uključuje u Euroradijsku proslavu rođendana umjetnosti u organizaciji skupine za ars acusticu. Europska radiodifuzijska unija na svoja dva satelitska kanala nudi izravna uključenja u događaje iz dvadesetak europskih gradova, a Hrvatski radio u taj će projekt ponuditi mitologiju i božanstva u nastupu Mimika Orkestra u zagrebačkom klubu KSET, pod vodstvom dirigenta i skladatelja Maka Murtića.

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.