Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Smije li se upotrebljavati riječ koje nema u rječniku? Smije li se na internetu nekoga - zapratiti?Trgovinu ljudima papa Franjo naziva modernim ropstvom i istinskim zločinom protiv čovječnosti. Nasuprot sveopćem napretku - diljem svijeta u suvremeno ropstvo bačeni su milijuni ljudi. Kako se boriti protiv tog ropstva? Koje su i jesu li učinkovite preventivne mjere trgovine ljudima? Na koji način mogu Crkva i vjerske zajednice, a kako svaki pojedinac pridonijeti borbi protiv trgovine ljudima? U emisiji Susret u dijalogu od 9:05 gostuju profesorica moralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Ana Begić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić i predstojnik Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Skupine stručnjaka za suzbijanje trgovanja ljudima pri Vijeću Europe (GRETA) prof. dr. sc. Davor Derenčinović.

U Glazbenoj kutijici od 11:40 govorimo o violini, gitari i komornim sastavima.

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov bit će gost Oporbenog zareza. Koliko su predsjednički izbori utjecali na stranačku scenu, kako se za parlamentarne izbore pripremaju stranke koje su poduprle predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru i hoće li uspjeti stvoriti stabilnu treću opciju, gdje su nestale planirane vladine reforme i za što će se Most boriti u posljednjoj godini saborskog mandata, neke su od tema emisije od 15:30 na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije.  U Kretanju točke od 16:30 govorimo o tome zašto godine ne bi trebale biti ograničenje ni u čemu, pa tako ni u likovnom izražavanju? To potvrđuje i izložba vremešnih umjetnika u zagrebačkom Meštrovićevu paviljonu. Kako je slikar i poznat likovni pedagog Emil Robert Tanay sažeo svoje stvaralaštvo retrospektivnom izložbom u zagrebačkom Muzeju Mimara? Na kraju emisije otkrivamo vam i tajne Visovca.

Od 19:50 Priča za laku noć svaku večer uvodi djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Sanje Lovrenčić Alma dimnjačarka i njezin djed.

Krajem veljače i pomorci prijavljuju svoje prihode. Nove izmjene pomorskog zakonika ispravljaju višegodišnje nepravde prema pomorcima koji nisu ispunili 183 dana plovidbe. Jadrolinija nabavlja nove brodove, razmatra zamjene za postojeće ali staro Lastovo još nije za umirovljenje. Koćari su na moru, za one koji love malu plavu ribu lovostaj je do 15. veljače. Kriza u Perzijskom zaljevu za sada ne utječe na stanje vozarina, tvrde analitičari. Teme su to u Pomorskoj večeri koja se od 20:15 realizira iz HRT-ova studija u Splitu. Poslušajte i novosti iz svijeta pomorstva, ali i gdje se nalaze naši brodovi i pomorci.


Foto: Dario Njavro za HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 14 sati Music pub Zlatka Turkalja, premijerno predstavlja domaća glazbena izdanja te najvažnije svjetske glazbene materijale. Emisija donosi recenzije, komentare, reportaže, prikaze, osvrte, kritike glazbenih događaja, gostovanja, akustične koncerte, promocije i najave.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 10:30 u emisiji Razgovor s povodom gošća je Nataša Govedić teatrologinja, spisateljica i profesorica na Odsjeku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, kojoj su prošle godine izašle dvije zapažene knjige Kako zavoljeti morskog psa i teatrološka knjiga Veličanstveno ništa: dramaturgija depresije. U emisiji ćemo razgovarati o tome koliko nam književnost i film mogu pomoći u shvaćanju depresije tog, kako sama kaže "ratnog stanja sa samim sobom", koliko je važna etičnost u kazališnoj kritici, te na koji način kazališna pozornica postaje mjesto promišljanja društvenih konflikata kroz Radionice kulturalne konfrontacije na kojima sudjeluje.

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

 Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.