Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika.  Danas podsjećamo što je bruto, što neto, a što tara i koja pravopisna pravila moramo znati pri upotrebi tih riječi kad stoje samostalno ili kad su prefiksoidi.U požeškom kraju u 19. stoljeću nicale su mnoge staklane. Zašto je upravo Požega bila središte staklarstva, poslušajte u emisiji Umjetnost u mreži od 10:08.

U Zavodu za lingvistička istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti malena grupa stručnjaka već nekoliko godina marljivo radi na izradi Somatskog tezaurusa hrvatskog jezika - konceptualno ustrojena digitalnog jezičnog resursa motiviranog dijelovima čovječjeg tijela. Projekt polako ulazi u završnu fazu, a u emisiji Jezik i predrasude od 13:30 predstavit će vam ga dr. Anja Nikolić Hoyt.U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 16:30 govorit ćemo o duhovnosti u kazalištu, predstavit ćemo knjigu U duhovno zagledan, uglednog teatrologa i književnika Darka Gašparovića, intelektualca koji je snažno obilježio riječku i hrvatsku kulturu. Progovorit ćemo i o knjizi prikazanja katoličkog pisca i filozofa Rajmunda Kuparea Prebivao je među nama što je ujedno prvi naslov novoosnovane knjižnice Citadela Libri, a poslušat ćemo i što ove godine priprema Dubrovačko kazalište Marina Držića.


Foto: Dario Njavro za HRT

U ciklusu Oda-birano od 18:15 ponovno donosimo rad Zorana Brajevića Fragmenti o Mendelssohnu. Fingalova špilja, Svadbeni marš, San ljetne noći, neke su od uputnica kojima se autor bavio u otkrivanju proturječnosti, svestranosti te romantizma i romantika kao temelja umjetnosti u osobnosti i djelu Felixa Mendelssohna Bartholdya. Čitajući Mendelssohnova Pisma s putovanja i razgovarajući s muzikologom akademikom Nikšom Gligom, Brajević oblikuje zanimljivu glazbeno-dokumentarnu priču.

U današnjoj emisiji Iz hrvatske narodne baštine od 19:25 govorit ćemo o istarskim tradicijskim napjevima iz Ćićarije, te o nosaču zvuka Na verh gore, na kojemu je zabilježen jedan od najarhaičnijih načina dvoglasnog pjevanja. Razgovarali smo s Brunom Krajcarem, urednikom i producentom ovog nosača zvuka.

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaku večer djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu Perzijska priča Nada Mihaljević Kraljev konjušar.Legendarni pjevač Ivo Robić bio je gost urednik u emisiji autora i voditelja Borisa Ciglenečkog emitiranoj "uživo" 1994 uz uključenje slušatelja. Tu emisiju možete poslušati u Zaboravljenim glasovima od 20:15.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 20 sati na rasporedu je izravni prijenos dodjele hrvatske glazbene nagrade Cesarica.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 23:30 današnji 30-minutni kolaž emisije Mixtapea ispunit će autorska glazba koja se odlikuje različitim stilskim, žanrovskim i vremenskim obilježjima. Izvođači koje ćemo slušati su britanski kantautorski veteran Peter Gabriel (solo i s prog-rock grupom Genesis), suvremeni američki kantautor i producent Joe Henry, skladateljica i pjevačica Rickie Lee Jones te Beatlesi (koje ćemo čuti u glazbi s prijelomnog i inovativnog albuma Revolver).

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)

Od 20 sati pogledajte dodjelu Hrvatske glazbene nagrade Cesarica za 2019. iz dvorane City Plaza Zagreb, odakle ćemo se prisjetiti svih dvanaest prošlogodišnjih uspješnica. Kako bi se pridonijelo očuvanju hrvatske glazbene baštine, predstavljaju se i najbolje pjesme tamburaškoga i klapskog žanra. Ova ugledna nagrada dodjeljuje se treći put, i to pod nazivom Moj glas za hit godine.Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)

Robert, Goran, Andrijana i Jelena - to su naši večerašnji natjecatelji showa Kuhan i pečen. Na putu do pobjede i u okršaju s trakom prate ih Igor Gudac i Ivan Erak. Emisija počinje u 20:05.

Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

Horvatova veza s Evom duboko pogađa Marijanu, pa ona prijavi Evu kao zelenokaderaškog jataka i krivca za nedavni pokolj zelenokaderaša u Vučjaku. Marofski predstojnik i sudac izdaju nalog da se Eva uhiti. Eva bjesni, pa ona i Krešimir Horvat bježe. Sadržaj je to 14. epizode dramske serije Putovanje u Vučjak koja počinje u 20:05.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.