Život je lijep - priča o sudbini talijanske židovske obitelji

27. siječnja na HRT – HTV 2 u 21 sat

Tridesetih godina u Toskani vlasnik male knjižare Guido zaljubi se u Doru, koja je očarana njegovom duhovitošću i toplinom raskinula zaruke i udala se za njega. Uskoro dobiju sina i žive sretno do njemačke okupacije Italije. Kako je Guido židovskog podrijetla, nacisti odvode njegovu obitelj u logor. Svjestan strahota i činjenice da su šanse gotovo nikakve da izađu živi, Guido odluči sinu cijeli ovaj događaj prikazati kao igru u kojoj onaj, koji najdulje izdrži, dobije tenk kao nagradu.


Život je lijep izvrstan je film slavnoga talijanskoga redatelja, scenarista i glumca Roberta Benignija (poznatog po brojnim komedijama te kao čestoga glumca redatelja Jima Jarmuscha). Ljupka je to i tužna priča o sudbini talijanske židovske obitelji koja, nakon što završi u logoru, ne izgubi nadu u slobodu i prestanak rata.

Redatelj je tu jednostavnu temu razradio na originalan komičarski način koji kombinira chaplinovski lik s talijanskim neorealističkim likovima, postavljajući priču unutar zidova logora, svodeći je na igru dječaka i oca. Film je osvojio tri Oscara, za najbolji strani film, glavnu mušku ulogu i glazbu.

U talijanskoj drami s elementima komedije iz 1997. godine glume Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Giustino Durano, Sergio Bini Bustric, Marisa Paredes, Horst Buchholz.

Scenaristi su Vincenzo Cerami i redatelj Roberto Benigni.